Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Hajtovány. Légiesen könnyű tészta, mennyei sajtos töltelékkel

"Ezt az egyszerű receptet már jó ideje szerettem volna kipróbálni, így el is határoztam hogy ma megsütöm."
Hozzávalók:

a tésztához
50 dkg liszt
3 dl tej
1 db tojássárga (nagy)
0,5 dl olaj
2 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
1 mokkáskanál cukor
2,5 dkg élesztő (friss)
a lekenéshez:
1 kicsi tojás

a sajtos töltelékhez:
10 dkg sajt
10 dkg vaj
1 db tojás
1/2 teáskanál só

Elkészítés:

Az élesztő futtassuk fel 1 dl langyos-cukros tejben. Ezután a tojássárgát keverjük össze a maradék langyos tejjel, az olajjal, és a felfuttatott élesztővel. A lisztet keverjük össze a sóval.

A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a tejes-élesztős keveréket, majd kanalazzuk rá a lisztet. Ezután indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát. (Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk!)

Amikor a gép végzett a dagasztással, tegyük át a tésztát egy lisztezett kelesztőtálba, és meleg helyen, kelesszük egy órán át.

Ezután borítsuk a megkelt tésztát lisztezett felületre, és nyújtsuk ki vékonyra, majd kenjük meg egyenletsen a sajtos töltelékkel. Ehhez a sajtot reszeljük le, majd adjuk hozzá a puha vajat, a sót, az egész tojást, majd keverjük alaposan össze.

Ezután tekerjük fel mint a bejglit, majd éles késsel vágjuk fel trapéz alakúra.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük egymástól távolabb a felvágott tésztát, majd konyharuhával takarjuk le, és szobahőmérsékleten kelesszük még 20 percig.  (Sütés közben megfog nőni a tészta, ezért legyen közöttük elég távolság.)

Ezután az újrakelesztett  tészta tetejét kenjük le felvert tojással, és ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

Ha érdekesnek találtad a bejegyzés, kérjük oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések