Mivel nagy rajongója vagyok a tárkonynak, nemcsak télen, de nyáron is gyakran készítem azt kellemesen üdítő, savanykás ízű levest. A paradicsom és fokhagyma miatt gazdagabb ízű, mint a hagyományos verziója és ha alkalmam van rá, tárkonyos ecetet használok.
Hozzávalók / 4 adag
500 g burgonya
1 közepes fej vöröshagyma
2 kis db sárgarépa
1 közepes db paradicsom
2 gerezd fokhagyma
petrezselyem ízlés szerint
1 ek olívaolaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (frissen őrölt)
fűszerpaprika ízlés szerint
tárkony ízlés szerint
150 g tejföl
1 evőkanál finomliszt
1 ek tárkonyecet (vagy fehérborecet)
Elkészítés
Az apróra vágott vöröshagymát kis olívaolajon megdinszteljük, megszórjuk egy kevés pirospaprikával.
Rádobjuk a meghámozott, apró kockákra vágott burgonyát, sárgarépát, paradicsomot, fokhagymát, gyorsan összekeverjük.
Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet.
Mikor már majdnem megfőttek a zöldségek, hozzáadjuk a tárkonyt és a liszttel, tejföllel behabarjuk a levest. (Ha nem akarunk lisztet használni, akkor több krumplival tegyük fel, s a krumpli egy részét szétnyomkodva sűrítsük a levest. Ha pedig tejföl helyett joghurttal próbálkozunk, vegyük figyelembe a joghurt eleve savanykásabb ízét, mielőtt ecettel ízesítjük.)
Tálalás előtt ízlés szerint tegyünk bele tárkonyos ecetet (vagy fehérborecetet).

0 Megjegyzések