HOZZÁVALÓK:
kb. 20 darabhoz:
10 dkg zsemlemorzsa,
35 dkg liszt + a nyújtáshoz,
1 kg burgonya,
fél kiló szilva,
13 dkg margarin,
1 kevés őrölt fahéj,
fahéjas porcukor a szóráshoz
Szilvás gombóc
desszert
ELKÉSZÍTÉS:
Miután a krumplit meghámoztuk, megmostuk, kockáravágtuk és megfőztük, a szilvát megmossuk és kimagozzuk. A burgonyát áttörjük és hagyjuk egy kicsit kihűlni.
Forralunk nagyjából 5l vizet egy nagy lábosban. Közben a burgonyához keverjük a lisztet, egy csipet sót, 3 dkg vajat és jól összegyúrjuk. Kinyújtjuk körülbelül 5mm vastagra egy lisztezett deszkán és 6x6 cm oldalú négyzetekre vágjuk.
Minden négyzet közepére 1 szilva kerül, majd megszórjuk egy kevés fahéjjal. Felhajtjuk a tészta csúcsait, és gombócokat formálunk belőle. Itt figyelni kell arra, hogy a tészta a szilvát teljesen beborítsa.
A gombócok felét lobogó vízbe tesszük, megvárjuk amíg felúsznak a víz tetejére és további 3-5 percig főzzük.
Eközben a maradék vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Megforgatjuk a lecsepegtetett gombócokat zsemlemorzsában és megszórjuk fahéjas porcukorral.

0 Megjegyzések