A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bréking: megvan a kormány brüsszeli megállapodása!

Megszületett a magyar kormány és az Európai Bizottság között a vitás pénzügyi kérdésekről a megállapodás és az ezzel kapcsolatos kormányzati válaszlevél tavaly december végén ki is ment Brüsszelbe – tudta meg a Portfolio a Miniszterelnökségtől. Az alku sok százmilliárd forintnyi, itthon már kiállított uniós támogatási számla brüsszeli kifizetése előtt nyithatja meg az utat, igaz a végső brüsszeli jóváhagyás még nem érkezett meg írásban. Azt is megtudtuk, hogy mennyi volt tavaly itthon az EU-támogatások kifizetése és ez pontosan milyen számlák alapján állt elő.
Arról érdeklődtünk a Miniszterelnökség Sajtóosztályán, hogy hogyan áll a tavaly nyáron a gazdaságfejlesztési területen (GINOP) elvégzett uniós audit, amelyről ősszel elsőként írtuk meg, hogy kedvezőtlen esetben akár az összes EU-támogatásunk felfüggesztését is magával vonhatja (amíg a vitáink nem rendeződnek). Eddig csak annyit tudtunk az ügyről és annak lényeges pénzügyi következményeiről, hogy 
  • tavaly ősszel átírták az EU-támogatások itthoni kifizetésének néhány fontos szabályát (a 272/2014-es kormányrendeletet), ami az első fontos lépés volt a felfüggesztés elkerülésére
  • de közben Brüsszel felől a tél elejéig nem jött pénz és ezért kellett novemberben 800 milliárd forinttal megemelni a 2016-os költségvetési EU-támogatások előfinanszírozásával kapcsolatos fejezetét.
  • utóbbi lépés tette lehetővé a rendkívül nagy összegű, több mint 600 milliárd forintos decemberi uniós kifizetést Magyarországon
  • aztán a napokban az derült ki, hogy decemberben már egy jó adag (közel 600 millió eurónyi) támogatási számlát kiküldtek a magyar hatóságok Brüsszelbe és még karácsony előtt ennek nagy részét meg is kaptuk az EU-tól, sőt összesen immár 192 milliárd forintnyi támogatást meg is térített nekünk az EU.

Mindezek után a Miniszterelnökség azt válaszolta a GINOP audit állásával kapcsolatos kérdésünkre, hogy az Európai Bizottsággal
a megállapodás megtörtént, ennek megfelelő válaszlevél került kiküldésre részükre 2016. december végén. A Bizottság viszontválasza (remélhetőleg a mi válaszaink hivatalos elfogadása) nem érkezett még meg. A megállapodásban szereplő feladatok egy részét már teljesítettük a 272/2014. Korm. rendelet őszi módosításával, más része pedig folyamatban van még.
Azt nem részletezte a Miniszterelnökség válasza, hogy milyen változtatásokat kell(ett) még meglépnünk az alku érdekében (a következő hetekben remélhetőleg megtudjuk majd a Közlönyből, illetve egyéb hivatalos jelzésből). Tavaly téli brüsszeli látogatásunk alapján ebben a cikkben foglaltuk össze, hogy melyek voltak még mindig a vitás pontok a magyar kormány és a Bizottság között, amelyek a támogatások teljeskörű felfüggesztésével járhatnak (állami pályázatértékelői törvény még nem módosult, túlzottan bőkezű a magyarországi szállítói előleg rendszer és ennek számláit kérdéses, hogy kifizetné Brüsszel). A jelek szerint ezeken és egyéb területen történtek olyan előrelépések, amelyek alapján végül megszületett a megállapodás.

Az, hogy a magyar kormány értelmezése szerint megvan a Bizottsággal a megállapodás, nagyon jó hír, mert így elhárulni látszik az összes EU-támogatásunk felfüggesztésének a veszélye, igaz meg kell még várnunk a brüsszeli írásos válaszlevelet. Mindenesetre a megállapodás megnyithatja az utat ahhoz, hogy a magyar hatóságok nagy tételben ki tudják küldeni az év elején az itthon már kifizetett számlákat Brüsszelbe és a testület a 60 napos határidővel ezeket szintén nagy tételben ki is fizesse nekünk.

Azt, hogy mégis milyen volumenű számlákról van szó, szintén megkaptuk a Miniszterelnökségtől.
 A válasz szerint 2016-ban összesen 1739 milliárd forintnyi, 2014-2020-as ciklushoz uniós támogatást fizettek ki a hatóságok itthon (részletes bontás alább), amelynek nagy része így oszlik meg: 
  • a szállítói előleg összesen 137 Mrd Ft,
  • a támogatói előleg 1209 Mrd Ft,
  • a számlaalapú kifizetés 393 Mrd Ft volt.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy ezen számlák közül melyik tétel volt az, amelyet már ki is küldtek a hatóságok Brüsszelbe, sőt nagy részét már meg is térítette nekünk a Bizottság (nagy valószínűséggel az 1209 milliárd forintnyi számlaalapú kifizetés egy része volt ez).

Tavaly egyébként összesen 1987 milliárd forintnyi EU-támogatást fizettek ki idehaza a pályázóknak a hatóságok, ami úgy jött össze, hogy a fent említett 1739 milliárdon felül további 248 milliárd forintot még a 2007-2013-as ciklushoz tartozó áthúzódó tételként fizettek ki, az alábbi táblázat szerint bontásban. 
Bréking: megvan a kormány brüsszeli megállapodása!

Forrás

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések