Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Roppanós karfiol fűszeres lében eltéve: így kibírja az egész telet

Ha a cékla és az uborka mellett más savanyúságra vágysz, gondolj a karfiolra is. Finom savanyúságot készíthetsz belőle nagyon egyszerűen.
A karfiolhoz bármikor hozzájuthatsz, de ilyenkor, ősszel van a legtöbb, és ekkor a legolcsóbb, így most érdemes eltenni akár nagyobb adagot is. A zöldséget nem kell megfőzni, mielőtt az üvegekbe rakod. Ha túl sok felöntőlevet készítesz, érdemes műanyag üvegbe tenni, hisz hűvös, száraz helyen hetekig eláll. Felhasználhatod a következő adag savanyúsághoz. 

Hozzávalók:

3 fej közepes karfiol
2 l víz
2.5 dl ecet
10 dkg cukor
2 evőkanál só
3 db babérlevél
1 evőkanál egész bors
1 teáskanál mustármag
1 teáskanál borkén
1 teáskanál koriander
mag

Elkészítés:

A karfiolt jó alaposan mosd meg, majd szedd rózsáira. Ha találsz hibás részeket, feltétlenül távolítsd el. Csepegtesd le, majd szorosan rakd jól kimosott, csírátlanított üvegekbe. A legegyszerűbb, ha mikróba teszed egy-két percre, és a legmagasabb fokozaton járatod.

Készítsd el a felöntőlevet. A vizet öntsd egy lábosba, kezdd forralni, rakd hozzá a cukrot, a sót, a babérlevelet, a borsot, a mustár- és a koriandermagot. Amikor felforr, húzd le a tűzről, és add hozzá az ecetet, végül szórd rá a borkénport.

Öntsd a karfiolra, és jól zárd le. A csavaros tető alá célszerű celofánt is rakni, hogy ne marja le az ecetes lé a kupakot. A kész savanyúságot rakd száraz, hűvös helyre, két hónap alatt jól összeérnek az ízek. Tálaláskor még friss, aprított petrezselyemmel is megszórhatod. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések