A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egymilliós fizetésemelést követeltek a közel kétmilliós fizetésükre az ajkai kórházban felmondott orvosok

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ megerősítette, hogy szeptember 20-án csoportos felmondást nyújtottak be az ajkai Magyar Imre Kórház intenzív osztályának orvosai és aneszteziológusai. Tették ezt azt követően, hogy olyan magas bérköveteléssel álltak elő, amelynek elfogadása komoly bérfeszültséget váltott volna ki az intézményben. Az öt orvos felmondási ideje alatt, ami másfél hónap, megoldják a pótlásukat. Az ellátás zökkenőmentes, azt a történtek nem érintik – áll a közleményben. A PestiSrácok megtudta, a felmondott orvosok egymillió forintos fizetésemelést kértek.
Hetek óta hangolnak az ajkai kórház ellen az ellenzéki médiában, ami nem meglepő abban a városban, amely az ország utolsó szocialista bástyája. Az intézmény vezetését lassan egy éve olyan főigazgató látja el, aki kiváló kapcsolatot ápol a kormányzattal és a fenntartóval. Ennek köszönhetően több mint 5 milliárd forint értékű fejlesztés, eszközbeszerzések, fejújítások és az egészségügyi szakemberek, orvosok, ápolók, szakdolgozók létszámának bővítése is megtörténhetett a közelmúltban.

A békát nem képesek lenyelni a városban pozíciójukat még tartó balliberális, illetve régi baloldali erők. Folyamatosan vegzálják az új kórház igazgatót, önkormányzat előtti meghallgatásokra próbálták citálni, és a helyi sajtóban is folyamatos a hangulatkeltés a kórház és vezetése ellen. Ezek után felmerül a kérdés, vajon a belső feszültségek mennyire függetlenek a politikai harcoktól, illetve az is, honnan szerzi meg a belső információkat az ellenzéki média előbb, mint a fenntartó, vagy a kórház vezetése.

Néhány hete a valóságot jelentősen kiforgatva az a hír árasztotta el a sajtót, hogy az intenzív osztályon minden nővér felmondott. Ezzel szemben a valóság az volt, hogy a főnövér magasabb beosztást kapott a megye egy másik intézményben, volt aki vele tartott, négyen pedig nyugdíjba vonultak. Hiába kongatták már akkor a vészharangot, hogy emiatt majd összeomlik a kórházban ellátás, nem így történt. A nővérek pótlása azonnal megtörtént. A betegek semmit nem érzetek meg abból, ami történt.

Ez alkalommal úgy tudjuk, öt orvos állt fel, és próbált magának az orvos kollektíva többi tagjával szemben jelentős előnyöket kikövetelni. Az igazgatónak pedig nem volt más lehetősége, mint nemet mondani a kérésre.

Míg az ellenzéki sajtó azt szajkózza, azért nincs elég orvos és egészségügyi szakember a rendszerben, mert a kormány másra költi a pénzt, és nincsenek jól megfizetve az egészségügyben dolgozók, a számok makacs dolgok és egészen mást mutatnak.

EGYMILLIÓS BÉREMELÉST KÖVETELTEK

Az intenzív osztályon dolgozó nővérek bére például információink szerint megközelíti a fél millió forintot havonta, az intenzív ügyeletes orvosai, aneszteziológusai pedig csaknem 2 milliót visznek haza.

Az ajkai kórházban összesen 107 orvos dolgozik jelenleg. A távozó orvosok és aneszteziológusok többsége szerződéssel, órabérben lát el ügyeltet a Magyar Imre Kórházban. A hét csak néhány napján dolgoznak. Mivel az éjszakai ügyelet során nincs folyamatosan feladat, gyakran óránként 25 ezer forintért aludhattak az orvosi szoba pihenőjében.

A felmondott orvosok követelése több kollégát is felháborított. A kórház egyik neve elhallgatását kérő orvosa a PestiSrácok.hu nak azt mondta, miközben távozó kollégáik azt hangoztatják, hogy őket nem a pénz motiválja, valójában arról van szó, hogy fejenként egymilliós fizetésemelést követeltek. Ha ezt megkapták volna, akkor mostantól nem 2 hanem 3 millió keresnének havonta.

HANGULATKELTŐ GÓC A KÓRHÁZBAN A MOST FELÁLLT ORVOSCSAPAT

A nekünk nyilatkozó doktor szerint a szóban forgó most felmondott orvos csoport igazi gócpont, jó ideje mérgezi az intézmény levegőjét, hangulatkeltéssel, a többi kolléga lázításával. Vagy a körülményeket, a felszereltséget szidják a többieknek, miközben milliárdos fejlesztéseken van túl a kórház, az intenzív osztály is közelmúltban kapott új eszközöket, ágyakat, vagy a kollégáikat becsmérlik.

Az utóbbi hetek például a névtelenséget kérő orvos szerint azzal teltek, hogy az új nővéreket szapulták, járatták le a társaik előtt azzal, hogy butának, tapasztalatlannak állították be őket, pedig van közöttük, aki több évtizedes ápolói múlttal rendelkezik.

Bár korábban is gyakran morogtak, elégedetlenkedtek, hőzöngésük azután vett komoly lendületet, hogy szakmai hiányosságok és fegyelmi vétségek után pár hónapja távozott egyik kollégájuk. Az aneszteziológus orvos ellen egyébként etikai vizsgálat is indult,mivel a közösségi médiában valótlan bejegyzésekkel igyekezett megingatni a magyar egészségügybe vetett bizalmat. Előfordult, hogy a raktárban fotózta le a leselejtezett régi bútorokat és azzal a szöveggel tette ki a Facebookra, hogy ilyen ágyakon fekszenek a betegek az ajkai kórházban. Bejegyzéseiben naponta szidalmazta a kórház vezetését, a kormányt és a kormánypárti politikusokat, méghozzá a legdurvább kifejezésekkel. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterről például a kinevezése után azt írta, hogy “kár hogy nem szakadt az anyjában a feje”.

Az aneszteziológus nem kímélte a hétköznapi embereket sem és rendszeresen nyilvánul meg orvoshoz nem méltó módon. A gyenesdiási strandon villámcsapást elszenvedett idős embereket, akik közül egy életét veszítette, egy pedig életveszélyes állapotban került kórházba,  “retardáltnak” titulálta, amiért a viharban fa alá álltak.
Az intenzív osztály orvoskollektívája az imént bemutatott aneszteziológussal együtt, egy csapatban érkezett az ajkai kórházba és a jelek szerint nagyjából egyszerre távozik.

ÚJ STRUKTÚRÁBAN, ÚJ ORVOSOKKAL ZAVARTALANUL FOLYTATJA AZ ELLÁTÁST AZ AJKAI KÓRHÁZ

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közleménye szerint a Magyar Imre Kórház menedzsmentje több tárgyalást követően elfogadta az aneszteziológiai és intenzív osztály orvosainak felmondását, távozásukig, a rendelkezésre álló másfél hónap alatt gondoskodik az orvosi állomány utánpótlásáról. Haladéktalanul elkezdték a tárgyalásokat azon szabad kapacitással rendelkező orvosokkal, akikkel a jövőben új struktúrában fogják biztosítani a zavartalan és folyamatos ellátást.
A képen a kórház igazgatója.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések