Hirdessen itt

Áttért az iszlámra, majd meg akart ölni 100 embert Londonban egy brit férfi

A muszlim hitre áttért 26 éves férfi, Lewis Ludlow egy terrortámadással 100 embert tervezett megölni az Oxford Streeten található Disney-bolt előtt. Nem ez az első ilyen eset a briteknél.
A 26 éves Lewis Ludlow azt tervezte, hogy egy bérelt furgonnal belehajt a tömegbe, célpontjai között volt a Madame Tussauds és a Szent Pál-székesegyház is – írja a BBC.

Az iszlám hitre áttért, brit férfi az Old Bailey előtt bűnösnek vallotta magát, ügyében november 2-án hoz ítéletet a bíróság.

Ludlow, aki gyakran az Ali Hussain nevet használta, azt remélte, hogy 100 embert fog megölni. Sajtóértesülések szerint a férfi 24 órás fegyveres rendőrségi felügyelet alatt áll. Ludlow egy angliai kisvárosból származik, először 2010-ben hívta fel magára a rendőrség figyelmét, amikor egy radikális prédikátor, Anjem Choudary által szervezett demonstráción vett részt.
Amikor Ludlow-t 2015-ben letartóztatták, elektronikus eszközein egy iszlamista csoport anyagait találták meg a hatóságok, de nem lett következménye a történteknek.
Az iszlám hitre áttért férfi kapcsolatba került továbbá az Egyesült Királyságban tartózkodó ISIS-katonával, Junaid Hussainnal. A BBC beszámol róla, hogy Ludlow januárban a Fülöp-szigetekre szeretett volna elutazni, azonban a repülőtéren megállították, és az útlevelét elvették. Azt állította, hogy a szexturizmus miatt szeretne az országba eljutni, azonban a hatóságok kiszúrták, hogy kapcsolatban állt egy Abu Yaqeen nevű terroristával. Ilyen előzmények után kezdett neki tervének.

Hogyan készült elő a terrortámadásra?

Ludlow először utánajárt, hogy van-e rendőrkapitányság az Oxford Streeeten, majd képeket készített az Oxford Circus nevű metróállomásról és a Disney-boltról. Később feltérképezte a Madame Tussauds környékét, és egy térképet készített a közelben lévő turisztikai látványosságokról.
Ezeket a képeket és terveket egy tikosított applikáció segítségével tárolta telefonján, amit hozzáférhetővé tett az ISIS támogatói között.
Amikor a rendőrség házkutatást tartott Ludlow otthonában, olyan feljegyzéseket és terveket találtak, amelyek részletesen leírták, hogy az adott helyszínek mikor a legforgalmasabbak. Ráakadtak továbbá a férfi mobiltelefonjára, amelyeken a londoni útjával kapcsolatos képeket és egy olyan videót találtak, amelyen gyűlöletét fejezte ki a hitetlenekkel szemben, és a sariát hirdette.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések