Támogassa munkánkat!

Igényeljen tagsági kártyát. Kattintson IDE.

Zsályás sütőtökleves


Zsályás sütőtöklevesünk krémes állagú és fantasztikus ünnepi finomság, amely előételként és főételként is megállja a helyét. 

Nincs friss zsálya az üzletben? Keresd a helyi kertészetben! A zsálya remekül termeszthető az ablakpárkányon egy cserépben.

Hozzávalók:

(2 adag)

  • 2 Hokkaido tök (2 000 g)
  • 2 mogyoróhagyma (40 g)
  • 2 fokhagymagerezd (6 g)
  • friss zsálya (ízlés szerint)
  • olívaolaj (1 evőkanál, 14 ml)
  • zöldségalaplé (450 ml)
  • só és bors (ízlés szerint)

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
  2. Vágjuk le a tök felső harmadát, és kanalazzuk ki belőle a magokat.
  3. Tegyük a tököt sütőpapírral bélelt sütőtálcára úgy, hogy a vágott fele felfelé nézzen. Süssük a sütő középső sínén kb. 1 órán át, amíg meg nem puhul.
  4. Közben hámozzuk meg és aprítsuk fel a mogyoróhagymát és a fokhagymát. Emellett tépkedjük le a zsálya levelét a szárról, majd vágjuk vékony csíkokra.
  5. Kaparjuk ki a tök húsát egy kanállal, de ügyeljünk arra, hogy ne sértsük fel a héját. Tegyük félre a tök húsát.
  6. Hevítsük fel az olívaolajat egy fazékban, és dinszteljük rajta 3 percig a mogyoróhagymát és a hagymát.
  7. Adjuk hozzá a tök húsát, a zöldségalaplét és a zsályát. Forraljuk 1 percig, majd főzzük tovább 15 percig alacsony lángon.
  8. Szedjük át a keveréket egy turmixgépbe, és pürésítsük krémesre. Sózzuk, borsozzuk.
  9. Öntsük a levest a tök héjába, és díszítsük zsályával.
  10. Váljék egészségedre!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések