A kínai burger különleges finomság, amit házilag is kipróbálhatsz többféle recept szerint, mutatjuk a miénket!
Az ikonikus street food többféle változatban hódít, az egyik legismertebb a bao, ami nem is burger, hanem egy párnaszerű gőzgombóc, amit darált hússal, tofuval, gombával vagy zöldségekkel töltenek meg, és gőzölve készítenek el.
Hozzávalók
Tészta:
- 1,3 dl langyos víz
- 1 tk. cukor
- 1 csomag instant élesztő
- 25 dkg liszt
- fél teáskanál só
- 1 tk. sütőpor
- 6 ek. olaj
Töltelék:
- 1 fej hagyma
- 1 darab kaliforniai paprika
- 40 dkg sertéslapocka, -comb vagy karaj
- 3 ek. szójaszósz
- 1 ek. hoisin szósz
- 1 ek. szezámolaj
- 2 gerezd fokhagyma (reszelve)
- 1 tk. gyömbér (reszelve)
- 1 tk. cukor
- só és bors ízlés szerint
- 1 tk. kínai ötfűszerkeverék
- 1 ek. rizsecet
- kevés olaj a hús sütéshez szükség szerint
- kevés olaj a tészta sütéséhez szükség szerint
Elkészítés:
Tészta:
A langyos vízben keverjük el a cukrot és az élesztőt, majd takarjuk le, és hagyjuk állni 5-10 percet.
A lisztet forgassuk egybe a sóval és a sütőporral. Ezután adjuk hozzá az élesztős vizet és az olajat, és gyúrjunk belőle sima tésztát.
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1-2 órán át pihentessük.
Töltelék:
A hagymát és a paprikát tisztítsuk meg, majd kockázzuk apróra.
Míg a tészta pihen, foglalkozzunk a hússal, vágjuk vékony szeletekre vagy kockázzuk, csíkozzuk fel tetszés szerint.
A szójaszószt mérjük keverőtálba, és adjuk hozzá a hoisin szószt, szezámolajat, fokhagymát, gyömbért, cukrot, sót, borsot, kínai ötfűszerkeveréket és a rizsecetet. Ebbe a pácba forgassuk bele a húst, fedjük le, és tegyük 30 percre hűtőbe, de akár egy éjszakát is állhat a pácban.
Egy magas falú edényben vagy wokban hevítsünk kevés olajat, és ebben süssük készre a húst. A sütési idő utolsó 5 percében keverjük hozzá az előkészített hagymát és paprikát.
A tésztát osszuk 6-8 egyforma kis darabra, amelyekből formázzunk gombócokat, majd nyújtsuk ki ovális alakúra, és forró, olajjal kikent serpenyőben süssük készre mindkét oldalán.
A lepényekben készítsünk bevágást, és ebbe kanalazzuk az elkészült húst.
Így is lehet
A kinyújtott nyers tésztába a húst bele is csomagolhatjuk, majd a bucikat tegyük gőzölőkosárba, és gőzöljük készre.

0 Megjegyzések