Támogassa munkánkat!

Igényeljen tagsági kártyát. Kattintson IDE.

Lazac krémes mártással: erre nem lehet nemet mondani


Egy kifinomult, letisztult, mégis gazdag ízvilágú fogásra – ahol a citrom, a fokhagyma és a tejszín tökéletes harmóniában öleli körül a lazacot – egyszerűen nem lehet nemet mondani. 


A lazacot évekkel ezelőtt kedveltem meg, azóta pedig szinte elválaszthatatlanok vagyunk a konyhában. Legyen szó könnyed ebédről, elegáns vacsoráról vagy akár egy ínyenc előételről, a lazaccal mindig öröm dolgozni - játékosan engedelmes és végtelenül sokoldalú alapanyag.

Hozzávalók  

A lazachoz:

  • 4 db lazacfilé
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 tk. fokhagymapor
  • fél tk. pirospaprika
  • fél tk. oregánó
  • fél tk. rozmaring
  • fél tk.
  • negyed tk. bors

A mártáshoz:

  • 3 ek. vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. búzaliszt
  • 3,6 dl alaplé
  • 1,8 dl tejszín
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 7 db szárított paradicsom
  • 1 tk. olasz fűszerkeverék
  • 1 tk. citromhéj

A tálaláshoz:

  • bazsalikom

Elkészítés:

A fokhagymát tisztítsuk meg, majd aprítsuk finomra.

A lazacfiléket kenjük meg olívaolajjal, majd szórjuk meg a fűszerekkel, a sóval és a borssal.

Hevítsünk fel egy nagy serpenyőt közepesen magas hőfokon, adjuk hozzá az olívaolajat, majd süssük a lazacokat oldalanként kb. 3 percig, amíg szép aranybarna kéreg képződik rajtuk. Ezután vegyük vissza kissé a hőt, és süssük tovább, amíg a belsejük is átfő. A kész lazacokat szedjük ki a serpenyőből, és tegyük félre.

Ugyanebben a serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a finomra vágott fokhagymagerezdeket, és pirítsuk kb. 30 másodpercig, amíg illatozni kezdenek.

Szórjuk bele a lisztet, és keverjük el alaposan a zsiradékkal, hogy sima, pasztaszerű állagot kapjunk.

Fokozatosan öntsük fel az alaplével, miközben folyamatosan keverjük, majd adjuk hozzá a tejszínt és a reszelt parmezánt. Keverjük addig, amíg egynemű, selymes szószt kapunk.

Ezután jöhetnek a szárított paradicsomok, a fűszerkeverék és a frissen reszelt citromhéj. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Tegyük vissza a lazacfiléket a szószba, csökkentsük a hőt közepes-alacsonyra, és pároljuk még kb. 10 percig, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek.

Tálalás előtt hintsük meg friss bazsalikomlevéllel, és ha szeretnénk egy kis extra frissességet, szórjunk rá még egy kevés biocitromhéjat is.

Tálaljuk friss tésztával, rizzsel vagy könnyű zöldségágyon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések