Ősszel újra eljön a citrusok ideje és vele a friss, zamatos mandariné is! Ennek margójára most egy egyszerű, illatos és ellenállhatatlanul finom mandarinlekvár-receptet mutatunk.
Ősszel nemcsak a gesztenye, az alma és a sütőtök kerül újra reflektorfénybe, hanem a citrusok is. Lekvárt pedig nemcsak nyáron lehet főzni, hanem bizony ősszel is, nem is akármilyet.
Hozzávalók
- 500 g (magozott, hámozott) mandarin
- fél db citrom
- 4,8 dl víz
- 45 dkg kristálycukor
- 2 ek. citromlé
Elkészítés:
A mandarinokat hámozzuk meg, távolítsuk el róluk a fehér hártyás részeket, a magokat - ha vannak - szedjük ki. Ezután gerezdekre bontva aprítsuk fel durvára a gyümölcsöt. Így kell kijönnie az 500 grammnak.
A citromot szintén hámozzuk meg, vágjuk félbe, majd az egyik felét aprítsuk fel kisebb darabokra.
A feldarabolt mandarint tegyük egy nagyobb lábasba, adjuk hozzá az aprított citromot is, és öntsük fel vízzel. Forraljuk fel, majd közepes lángon, fedő nélkül főzzük kb. 10 percig.
Ezután keverjük hozzá a cukrot és a 2 evőkanál citromlevet, majd ismét forraljuk fel. Főzzük tovább közepes lángon, amíg a keverék szépen besűrűsödik - ez általában 30-40 perc.
A főzési idő lerövidíthető, ha a kristálycukorhoz egy csomag (25 g) pektint vagy dzsemfixet és 1 evőkanál citromlevet keverünk. Ebben az esetben a sűrűsödéshez elegendő 5-10 perc is.
Amint elkészült a lekvár, még forrón töltsük sterilizált befőttesüvegekbe - akár kisebbekbe is, ha ajándéknak szánjuk. Zárjuk le, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd tegyük be a hűtőbe.

0 Megjegyzések