Támogassa munkánkat!

Igényeljen tagsági kártyát. Kattintson IDE.

Krémes, házi mandarinlekvár: gasztroajándéknak is tökéletes


Ősszel újra eljön a citrusok ideje és vele a friss, zamatos mandariné is! Ennek margójára most egy egyszerű, illatos és ellenállhatatlanul finom mandarinlekvár-receptet mutatunk. 


Ősszel nemcsak a gesztenye, az alma és a sütőtök kerül újra reflektorfénybe, hanem a citrusok is. Lekvárt pedig nemcsak nyáron lehet főzni, hanem bizony ősszel is, nem is akármilyet.

Hozzávalók  

  • 500 g (magozott, hámozott) mandarin
  • fél db citrom
  • 4,8 dl víz
  • 45 dkg kristálycukor
  • 2 ek. citromlé

Elkészítés:

A mandarinokat hámozzuk meg, távolítsuk el róluk a fehér hártyás részeket, a magokat - ha vannak - szedjük ki. Ezután gerezdekre bontva aprítsuk fel durvára a gyümölcsöt. Így kell kijönnie az 500 grammnak.

A citromot szintén hámozzuk meg, vágjuk félbe, majd az egyik felét aprítsuk fel kisebb darabokra.

A feldarabolt mandarint tegyük egy nagyobb lábasba, adjuk hozzá az aprított citromot is, és öntsük fel vízzel. Forraljuk fel, majd közepes lángon, fedő nélkül főzzük kb. 10 percig.

Ezután keverjük hozzá a cukrot és a 2 evőkanál citromlevet, majd ismét forraljuk fel. Főzzük tovább közepes lángon, amíg a keverék szépen besűrűsödik - ez általában 30-40 perc.

A főzési idő lerövidíthető, ha a kristálycukorhoz egy csomag (25 g) pektint vagy dzsemfixet és 1 evőkanál citromlevet keverünk. Ebben az esetben a sűrűsödéshez elegendő 5-10 perc is.

Amint elkészült a lekvár, még forrón töltsük sterilizált befőttesüvegekbe - akár kisebbekbe is, ha ajándéknak szánjuk. Zárjuk le, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd tegyük be a hűtőbe.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések