Támogassa munkánkat!

Igényeljen tagsági kártyát. Kattintson IDE.

Így készül a török fasírt: szaftos, fűszeres és isteni


A török fasírtgolyó egyesíti a húsgolyók szaftosságát, a burgonya lágyságát és a karakteres paradicsomos-paprikás szósz aromáját. És mindez egyetlen tepsiben készül! 


Ahogy a mediterrán napsütés ragyog, úgy bontakoznak ki az ízek ezen a tányéron is: az İzmir köfte a török otthonok egyik legkedveltebb és legegyszerű fogása. A szaftos, fűszeres fasírtgolyók mellé kerülő burgonya, paprika és paradicsom egyetlen tepsiben sül össze, az étel illata már a sütőből kiszökve is elvározsolja az éheseket.

Hozzávalók  

A húsolyókhoz:

  • 40 dkg marhahús
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 1 db tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. petrezselyem
  • 1 tk. római kömény
  • fél tk.
  • negyed tk. bors

A zöldséges alaphoz:

  • 50 dkg krumpli
  • 1 db sárgarépa
  • 5 db tv-paprika

A paradicsomos szószhoz:

  • 1 ek. paradicsompüré
  • 1 ek. paprikakrém
  • 4 dl víz
  • 2 ek. olívaolaj
  • bors

Elkészítés:

A fokhagymát tisztítsuk meg, majd reszeljük le. A petrezselymet öblítsük le, és aprítsuk finomra.

A burgonyát hámozzuk meg, majd vágjuk kb. 0,5 cm vastag szeletekre. A sárgarépát szintén hámozzuk meg, és vágjuk 0,5 cm vastag karikákra.

A paprikát mossuk meg, csumázzuk ki, majd vágjuk nagyobb darabokra.

A burgonyát enyhén sós vízben főzzük elő kb. 8-12 perc alatt, amíg kissé megpuhul, de még tartja a formáját. Szűrjük le és tegyük félre.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A fasírtgolyók hozzávalóit tegyük egy nagy tálba, és dolgozzuk alaposan össze. Formázzunk belőle 8-10 db egyforma méretű golyót, majd enyhén lapítsuk le a tetejüket. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire.

Közben készítsük el a paradicsomos-paprikás mártást: a paradicsompürét és a paprikakrémet öntsük egy lábasba, adjuk hozzá az olívaolajat, a vizet, a sót és a borsot. Keverjük össze, majd tegyük félre.

A tepsiben rendezzük el az előfőzött burgonyát és a sárgarépakarikákat, helyezzük rá a fasírtgolyókat, és szórjuk közéjük a paprikadarabokat is.

Végül öntsük rá a paradicsomos-paprikás szószt úgy, hogy minden fasírtgolyót egyenletesen bevonjon.

Süssük előmelegített sütőben 45-60 percig, amíg a húsgolyók átsülnek és a zöldségek megpuhulnak.

Tálalás előtt hagyjuk 5 percig pihenni, majd kínáljuk melegen, friss kenyérrel vagy egy adag selymes joghurttal.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések