Ennek a csodás kevert sütinek az édes és lédús mandarin és narancs adja meg a karakterét, amelybe a citrusok húsa, leve és reszelt héja is belesül.
Egy illatos, puha és omlós tésztájú citrusos gyümölcstortának bizony nehéz ellenállni. De igazából nem is kell, hiszen pofonegyszerű elkészíteni.
Hozzávalók:
A tortához:
- 3 db tojás
- 25 dkg kristálycukor
- 27 dkg finomliszt
- 2,5 tk. sütőpor
- 8,5 dkg vaj
- 8,5 dkg görög joghurt
- 1 tk. vaníliakivonat
- 2 db biomandarin
- 2 db bionarancs
A mázhoz:
- fél dl narancslé
- 5 dkg kristálycukor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és vajazzunk ki egy 20 cm átmérőjű tortaformát.
Egy nagy tálban verjük habosra a cukrot és a tojásokat, majd szitáljuk rá a lisztet a sütőporral együtt. Adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat is. Keverjük addig, míg a tészta homogén nem lesz, végül keverjük bele a joghurtot és a vaníliakivonatot is.
A mandarinokat és narancsokat pucoljuk meg - az egyik narancs héját előtte reszeljük le -, szedjük le róluk a fehér hártyát, és ha szükséges, magozzuk ki. Vágjuk kisebb darabokra, majd tegyük az aprítógépbe és pürésítsük finomra. Ezt a citruspürét, illetve a lereszelt narancs héját is keverjük a tésztába, majd öntsük az egészet a formába, és süssük kb. 50-60 percig, amíg a tű vagy a fogpiszkáló tisztán jön ki a tésztából.
Hagyjuk 15 percet hűlni a sütőformában, majd vegyük le a kapcsos formát, és hagyjuk tovább hűlni.
Közben készítsük el a mázat: egy kisebb lábasban lassú tűzön főzzük a narancslevet és a cukrot kb. 3 percig, amíg a cukor teljesen felolvad. Ezt kenjük a kihűlt süteményre, majd tegyük hűtőbe, hogy szépen megdermedjen.
Tálalhatjuk tejszínhabbal, vaníliasodóval, de magában is tökéletes.

0 Megjegyzések