Ha szereted az egyszerű, de összetett ízeket, ezt a sült fokhagymás fűszervajat neked találtuk ki!
Az alábbi fűszervaj titka a fokhagymában rejlik: ahogy a sütőben megsül, édeskés, krémes lesz, már egyáltalán nem csípős.
Hozzávalók
- 3 fej fokhagyma
- 1 csokor metélőhagyma
- 12,5 dkg vaj
- 2 ek. olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 2 szelet kovászos kenyér
Elkészítés:
Első körben készítsük elő a fokhagymát: vágjuk le a fokhagymafej tetejét, hogy látszódjanak a gerezdek. Helyezzük egy kisebb tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal, szórjuk meg szóval, ezután süssük 160 fokon 20-25 percig, amíg karamellizálódik. Vegyük ki a sütőből, és várjuk meg, míg teljesen kihűl.
Ez idő alatt készítsük elő a többi hozzávalót. Mossuk meg a metélőhagymát, aprítsuk össze, majd adjuk a puha vajhoz, keverjük simára. A kihűlt fokhagymafejekből nyomjuk ki a sült fokhagymagerezdeket, adjuk a vajas krémhez, végül egy villa segítségével dolgozzuk simára. Ízlés szerint szórjuk meg borssal.
Vágjunk két szelet kovászos kenyeret, ezután sütőpapírral bélelt tepsin pirítsuk meg 180 fokon 5 perc alatt.
Kenjük az elkészített fokhagymás fűszervajat a meleg pirítósra. Ha szükségesnek érezzük, ízlés szerint sózzuk meg.

0 Megjegyzések