A pörköltpalettán a marhapörkölt igen kedvelt fogás: mi most egy nagyon tartalmas receptet ajánlunk, amelyben a hús mellé sárgarépa és gomba is kerül.
A marhapörkölt az egyik legnagyobb klasszikus, amit érdemes kipróbálni magyar recept alapján, vagy francia módra készítve. Mi most egy olyan marhapörköltreceptet ajánlunk, amely tartalmas és nagyon finom, bográcsban is érdemes megfőzni.
Hozzávalók
1 kg marhalábszár
3 fej hagyma
4 darab sárgarépa
50 dkg gomba
kevés olaj vagy zsír
2 gerezd fokhagyma
2 ek. fűszerpaprika
só és bors ízlés szerint
1 tk. majoránna
2 dl víz
1 dl vörösbor
Elkészítés:
Először készítsük elő az alapanyagokat: a húst kockázzuk fel tetszőlegesen, a hagymát, sárgarépát és a gombát tisztítsuk meg. A hagymát vágjuk finomra, a répát és a gombát tetszőleges darabokra (kisebbre vagy nagyobbra).
Egy magas falú lábasban hevítsünk kevés olajat vagy zsírt, majd dobjuk rá az előkészített hagymát, és dinszteljük üvegesre. Ezután keverjük hozzá a zúzott fokhagymát és a fűszerpaprikát. Ahogy elkevertük, utána a húst is forgassuk a hagymához.
A húst pirítsuk fehéredésig, majd fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával, öntsük fel vízzel és vörösborral. Lefedve, alacsony lángon főzzük addig, amíg a hús megpuhul (a hús puhulási ideje függ attól, milyen darabokra vágtuk, ha méretesebbre, akkor jóval több idő szükséges, míg megpuhul, 2-3 óra is lehet). Amíg a hús puhul, az elfőtt folyadékot mindig pótoljuk.
Amikor a hús megpuhult, keverjük hozzá a sárgarépát és a gombát, és főzzük addig, amíg a répa és a gomba is megpuhul.
Az elkészült pörkölt mellé kínáljunk nokedlit, tarhonyát, krumpligombócot vagy krumplipürét, és savanyúság vagy valamilyen saláta is dukál a tartalmas fogás mellé.
0 Megjegyzések