Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Illatos szilvakompót


A szilvakompót nemes egyszerűségével kényezteti a lelket, amelyet ezúttal melengető fűszerekkel és vaníliával ízesítünk. 


A nyarat lezáró és az őszt köszöntő édes szilva számtalan mennyei desszertötlet alapja. Ezúttal egy különleges receptet mutatunk, amelynek a titka, hogy bár a kompót eredetileg a tűzhelyen, szirupban főtt gyümölcsöt jelenti, most a szilvát sütőben fogjuk elősütni.

Hozzávalók

    45 dkg szilva
    fél tk. őrölt fahéj
    1 ek. méz
    1 tk. vaníliakivonat 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra.

A szilvákat mossuk meg, vágjuk félbe, és távolítsuk el a magjukat.

Egy 20×20 cm-es tepsi aljára helyezzük a szilvákat szorosan egymás mellé, a vágott felükkel felfelé, majd szórjuk meg fahéjjal és csorgassuk rá a mézet.

Süssük a szilvákat a sütő középső rácsán körülbelül 15 percig, amíg megpuhulnak, majd óvatosan forgassuk át egy kanállal. Folytassuk a sütést további 5-15 percig, amíg a szilva szép sűrű, szirupos nem lesz.

Vegyük ki a sütőből, tegyük rácsra hűlni, és 5-10 perc elteltével keverjük hozzá a vaníliakivonatot.

A kész és már kihűlt kompótot öntsük zárható edénybe, és tálalásig tároljuk a hűtőben.

Kínálhatjuk joghurttal, fagylalttal vagy akár palacsintával is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések