A szilvakompót nemes egyszerűségével kényezteti a lelket, amelyet ezúttal melengető fűszerekkel és vaníliával ízesítünk.
A nyarat lezáró és az őszt köszöntő édes szilva számtalan mennyei desszertötlet alapja. Ezúttal egy különleges receptet mutatunk, amelynek a titka, hogy bár a kompót eredetileg a tűzhelyen, szirupban főtt gyümölcsöt jelenti, most a szilvát sütőben fogjuk elősütni.
Hozzávalók
45 dkg szilva
fél tk. őrölt fahéj
1 ek. méz
1 tk. vaníliakivonat
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra.
A szilvákat mossuk meg, vágjuk félbe, és távolítsuk el a magjukat.
Egy 20×20 cm-es tepsi aljára helyezzük a szilvákat szorosan egymás mellé, a vágott felükkel felfelé, majd szórjuk meg fahéjjal és csorgassuk rá a mézet.
Süssük a szilvákat a sütő középső rácsán körülbelül 15 percig, amíg megpuhulnak, majd óvatosan forgassuk át egy kanállal. Folytassuk a sütést további 5-15 percig, amíg a szilva szép sűrű, szirupos nem lesz.
Vegyük ki a sütőből, tegyük rácsra hűlni, és 5-10 perc elteltével keverjük hozzá a vaníliakivonatot.
A kész és már kihűlt kompótot öntsük zárható edénybe, és tálalásig tároljuk a hűtőben.
Kínálhatjuk joghurttal, fagylalttal vagy akár palacsintával is.
0 Megjegyzések