A csalamádé az egyik legkedveltebb magyar savanyúság, mely remekül illik pörkölt vagy rakott krumpli mellé.
A házi savanyúság elkészítése nem nehéz, csupán időigényes, kezdve a zöldségek előkészítésével. Most egy nagyon egyszerű receptet ajánlunk, melyben a leszeletelt zöldségek néhány órát állnak a fűszerekben, majd mehetnek is az üvegbe.
Hozzávalók
Alap:
2 fej hagyma
1 kg káposzta
1 kg uborka
50 dkg paradicsom
50 dkg paprika
1 ek. só
Lé:
2 dl víz
30 dkg cukor
3 ek. só
3 dl 10%-os ecet
1 tk. egész bors
2 darab babérlevél
Elkészítés:
A hagymát, káposztát, uborkát, paradicsomot, paprikát tisztítsuk meg, majd a lehető legvékonyabban szeleteljük fel. Ezután a zöldségeket tegyük egy nagy tálba, majd forgassuk egybe a sóval.
A lesózott zöldségeket tegyük félre 4-5 órára, majd nyomkodjuk ki a zöldségekből az engedett folyadékot. A kinyomkodott zöldségeket pakoljuk üvegekbe.
A vizet forraljuk egybe a cukorral, sóval, ecettel, fekete szemes borssal és a babérlevéllel. Érdemes megkóstolni, ízlés szerint lehet édesebb vagy savanykásabb.
A forró levet leszűrve öntsük a zöldségekre. Ha nem lepné el, pótoljuk ki forralt, tisztított vízzel.
0 Megjegyzések