Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Almás-fahéjas babka


A babka nem csak csokival az igazi! Most egy őszi hangulatú változatot mutatunk, ahol az illatos fahéj és a szaftos alma találkoznak a foszlós tésztával. 


A babka története egészen az 1800-as évek elejéig, a lengyel zsidókig nyúlik vissza, amikor a maradék kalácstésztát lekvárral és fahéjjal megkenve tekerték fel, majd sütötték aranybarnára. Így született meg a babka őse.

Hozzávalók

A tésztához:
    1,6 dl tej
    7 g porélesztő
    6 dkg kristálycukor
    7 dkg vaj
    2 db tojássárgája
    1 tk. só
    33 dkg búzaliszt 

A töltelékhez:
    40 g vaj
    2 db alma (közepes)
    1 tk. citromlé
    20 dkg barna cukor
    30 g finomliszt
    2,5 tk. fahéj
    negyed tk. só
    másfél tk. vaníliakivonat
    1 db tojásfehérje 

Elkészítés:

Először készítsük el a tésztát.

Egy nagy tálban keverjük össze a langyos tejet, az élesztőt és egy teáskanál cukrot. Várjunk kb. 5-10 percet, amíg az élesztő felfut.

Adjuk hozzá a maradék cukrot, a szobahőmérsékletű vajat, a tojássárgákat, a sót és a lisztet. Gyúrjunk belőle kb. 10 perc alatt egy puha, kissé ragacsos tésztát. Ha dagasztógépet használunk, elegendő 6-7 perc is.

Ezután takarjuk le egy tiszta és száraz konyharuhával, majd szobahőmérsékeleten kelesszük kb. 1,5 órát, amíg a duplájára nő a tészta. 

Készítsük le a tölteléket. 

Az almákat hámozzuk meg, magozzuk ki és vágjuk fel apróbb kockákra.

Egy nagy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá az almakockákat és a citromlevet. Süssük közepes hőmérsékleten kb. 3-4 percig, amíg az alma enyhén megpuhul.

Keverjük hozzá a barna cukrot, a lisztet, a fahéjat, a sót és a vaníliát. Főzzük további 2 percig, majd vegyük le a tűzről és vájuk meg, amíg kihűl.

A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki egy kb. 30x40 cm-es téglalappá.

Kenjük meg tojásfehérjével (picit hagyjunk a végére is belőle), majd egyenletesen oszlassuk el rajta az almás tölteléket. 

A hosszabbik oldalánál fogva, szorosan tekerjük fel, majd hosszában vágjuk szinte teljesen ketté a tésztát, csak a legvége maradjon egyben.

A két tésztacsíkot csavarjuk, fonjuk össze úgy, hogy a töltelékes oldala felfelé nézzen. Úgy kell elképzelni, mintha fonnánk, csak nem három, hanem két szállal.

Ezután tegyük bele egy sütőpapírral kibélelt kb. 23x13 cm-es kenyérsütő formába, vagy tepsire is tehetjük, és koszorút is formázhatunk belőle. Takarjuk le, és hagyjuk újabb 1 órán át kelni.

A sütőt melegítsük elő 175 fokra, majd kenjük meg a babka tetejét a maradék tojásfehérjével.

Süssük a babkát kb. 55-65 percig, amíg aranybarna lesz és a belseje is szépen átsül. Ha 40 perc sütés után úgy tűnne, hogy nagyon pirul a teteje, takarjuk le alufóliával.

Ha elkészült a babka, vegyük ki a sütőből, majd hagyjuk kb. 20 percig hűlni a formában, mielőtt kivennénk belőle.

Szeleteljük és tálaljuk langyosan ezt a csodálatos süteményt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések