A babka nem csak csokival az igazi! Most egy őszi hangulatú változatot mutatunk, ahol az illatos fahéj és a szaftos alma találkoznak a foszlós tésztával.
A babka története egészen az 1800-as évek elejéig, a lengyel zsidókig nyúlik vissza, amikor a maradék kalácstésztát lekvárral és fahéjjal megkenve tekerték fel, majd sütötték aranybarnára. Így született meg a babka őse.
Hozzávalók
A tésztához:
1,6 dl tej
7 g porélesztő
6 dkg kristálycukor
7 dkg vaj
2 db tojássárgája
1 tk. só
33 dkg búzaliszt
A töltelékhez:
40 g vaj
2 db alma (közepes)
1 tk. citromlé
20 dkg barna cukor
30 g finomliszt
2,5 tk. fahéj
negyed tk. só
másfél tk. vaníliakivonat
1 db tojásfehérje
Elkészítés:
Először készítsük el a tésztát.
Egy nagy tálban keverjük össze a langyos tejet, az élesztőt és egy teáskanál cukrot. Várjunk kb. 5-10 percet, amíg az élesztő felfut.
Adjuk hozzá a maradék cukrot, a szobahőmérsékletű vajat, a tojássárgákat, a sót és a lisztet. Gyúrjunk belőle kb. 10 perc alatt egy puha, kissé ragacsos tésztát. Ha dagasztógépet használunk, elegendő 6-7 perc is.
Ezután takarjuk le egy tiszta és száraz konyharuhával, majd szobahőmérsékeleten kelesszük kb. 1,5 órát, amíg a duplájára nő a tészta.
Készítsük le a tölteléket.
Az almákat hámozzuk meg, magozzuk ki és vágjuk fel apróbb kockákra.
Egy nagy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá az almakockákat és a citromlevet. Süssük közepes hőmérsékleten kb. 3-4 percig, amíg az alma enyhén megpuhul.
Keverjük hozzá a barna cukrot, a lisztet, a fahéjat, a sót és a vaníliát. Főzzük további 2 percig, majd vegyük le a tűzről és vájuk meg, amíg kihűl.
A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki egy kb. 30x40 cm-es téglalappá.
Kenjük meg tojásfehérjével (picit hagyjunk a végére is belőle), majd egyenletesen oszlassuk el rajta az almás tölteléket.
A hosszabbik oldalánál fogva, szorosan tekerjük fel, majd hosszában vágjuk szinte teljesen ketté a tésztát, csak a legvége maradjon egyben.
A két tésztacsíkot csavarjuk, fonjuk össze úgy, hogy a töltelékes oldala felfelé nézzen. Úgy kell elképzelni, mintha fonnánk, csak nem három, hanem két szállal.
Ezután tegyük bele egy sütőpapírral kibélelt kb. 23x13 cm-es kenyérsütő formába, vagy tepsire is tehetjük, és koszorút is formázhatunk belőle. Takarjuk le, és hagyjuk újabb 1 órán át kelni.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra, majd kenjük meg a babka tetejét a maradék tojásfehérjével.
Süssük a babkát kb. 55-65 percig, amíg aranybarna lesz és a belseje is szépen átsül. Ha 40 perc sütés után úgy tűnne, hogy nagyon pirul a teteje, takarjuk le alufóliával.
Ha elkészült a babka, vegyük ki a sütőből, majd hagyjuk kb. 20 percig hűlni a formában, mielőtt kivennénk belőle.
Szeleteljük és tálaljuk langyosan ezt a csodálatos süteményt.
0 Megjegyzések