Ez a selymes, extrán krémes ravioli egy apró csavarral készül: a töltött tészta vodkás-sütőtökös mártással párosul, így egyszerre elegáns és izgalmas.
Ez a fogás tökéletes választás, ha gyors, mégis különleges ebédre vágysz. Az ősz legkedveltebb alapanyaga a sütőtök, amelyhez akár frissen készült házi tésztát, akár boltit használunk, igazán otthonos és melengető ízélmény lesz a végeredmény.
Hozzávalók
3 ek. sózott vaj
8 levél zsálya
0,6 dl olívaolaj
1 db salottahagyma
4 gerezd fokhagyma
1 tk. oregánó
2 ek. paradicsompüré
25 dkg sütőtökpüré
1 tk. chilipehely
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
0,6 dl vodka
1,2 dl tejszín
50 dkg ravioli
40 g reszelt parmezán
Elkészítés:
A salottahagymát és a fokhagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk apróra.
Egy nagy serpenyőben olvasszunk fel 2 evőkanál vajat, adjuk hozzá a zsályaleveleket, és pirítsuk, amíg a vaj szépen megbarnul, a zsálya pedig ropogós lesz (kb. 4 perc). A zsályaleveleket szedjük ki a vajból és tegyük félre.
A serpenyőbe öntsük bele az olívaolajat, adjuk hozzá a salottát, a fokhagymát és az oregánót, majd dinszteljük 5 percig, amíg a hagyma karamellizálódni kezd. Ezután vegyük alacsonyra a hőt, adjuk hozzá a paradicsompürét, a sütőtököt és a chilipelyhet, és főzzük további 4-5 percig, amíg a szósz besűrűsödik.
Keverjük bele a vodkát, és főzzük még 2 percig, majd adjuk hozzá a tejszínt, 1 evőkanál vajat és a reszelt parmezánt. Ízesítsük sóval, borssal, és tartsuk melegen alacsony lángon.
Közben egy nagy lábasban forraljunk sós vizet. A lobogó vízben főzzük a raviolit al dente-re. Tegyünk félre kb. 1 bögrényi főzővizet.
Forgassuk a raviolit a sütőtökös-vodkás szószba, és ha szükséges, lazítsuk a szószt a félretett főzővízzel. Tálaláskor szedjük tányérra, szórjuk meg a ropogós zsályalevelekkel és extra parmezánnal.
0 Megjegyzések