Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Omlós szilvás galette


Az ősz beköszöntével egy aranyló, vajas tésztakéregben sült szilvás desszerttel örvendeztetünk meg.


Ez a desszert egyszerre idézi meg a rusztikus amerikai piték hangulatát, a francia galette eleganciáját és az olasz crostata báját.

Hozzávalók 

A tésztához:
    19 dkg finomliszt
    fél tk. só
    2 ek. kristálycukor
    17 dkg sótlan vaj
    0,6 dl víz 

A töltelékhez:
    6 dkg mandula
    2 ek. finomliszt
    8 dkg kristálycukor
    45 dkg szilva
    1 db tojás 

Elkészítés:

A sütőformát béleljük ki sütőpapírral.

A hideg vajat vágjuk fel apró kockákra, majd tegyük félre.

Tegyük a mandulát egy konyhai robotgépbe, és aprítsuk fel (kb. 1 perc). Öntsük át egy kis tálba.

Készítsük el a tésztát: tegyük a lisztet, a sót és a cukrot a robotgépbe, majd keverjük össze. Adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és dolgozzuk addig, amíg a vaj borsónyi darabokra esik szét.

Ezután adjuk hozzá a hideg vizet, majd keverjük tovább, amíg morzsás állagot kapunk.

Tegyük a tésztát enyhén lisztezett felületre, formáljunk belőle golyót, majd lisztezzük be, és nyújtsuk ki kb. 20-25 cm átmérőjű körré. Ha letapadna, hintsük meg még liszttel.

A kész tésztát tegyük a sütőformába - nem baj, ha a szélei túllógnak -, majd pihentessük hűtőben kb. 10 percig, amíg elkészítjük a tölteléket.

A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki, majd vágjuk 5-6 szeletre.

Vegyük ki a pitetésztát a hűtőből, és szórjuk rá egyenletesen a lisztet, az aprított mandulát, végül a kristálycukor felét.

Ízlés szerint rendezzük el rajta a szilvaszeleteket úgy, hogy a széleitől kb. 5 cm-t szabadon hagyjunk.

Szórjuk meg a tetejét a maradék cukorral, majd a tészta széleit hajtogassuk rá a töltelékre úgy, hogy körben redőket képezzünk.

A tojást enyhén verjük fel, és kenjük meg vele a tészta széleit.

Az összeállított pitét tegyük a hűtőbe kb. 15-20 percre pihenni.

A sütőt melegítsük elő 175 fokra, majd a középső rácson süssük a pitét kb. 50-60 percig. Akkor jó, ha a szilva szépen karamellizálódott, és a tészta aranybarna lett. Vegyük ki a sütőből, majd rácson hagyjuk hűlni kb. 15 percig.

A szobahőmérsékletűre hűlt galette-et óvatosan szeleteljük fel, majd tálaljuk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések