Ha a klasszikus falafelt már unásig készítetted, itt az ideje kipróbálni egy őszi, színes csavart!
A sütőtök krémessége és édeskés íze remekül passzol a csicseriborsó földes karakteréhez, a kömény és a petrezselyem pedig gondoskodik a közel-keleti hangulatról. A pitába töltött falafel ropogós külsővel és lágy belsővel érkezik, friss zöldségekkel és tahinis-joghurtos szósszal, amitől minden falat egy komplett kajaélmény lesz.
Hozzávalók:
200 g száraz csicseriborsó (előző nap beáztatva)300 g tisztított sütőtök
4 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma (150 g/fej)
0.5 csokor petrezselyem
1 tk kömény
só
bors
70 g csicseriborsóliszt
bő olaj a sütéshez
2 fej lila hagyma (75 g/fej)
150 g kígyóuborka
2 db paradicsom (75 g/db)
200 g görög joghurt
3 ek tahini
1.5 tk chilipor
4 db bolti pita
2 ek sriracha
Elkészítés:
A száraz csicseriborsót beáztatjuk minimum 8 órára.
A tisztított sütőtököt apró kockákra vágjuk, majd sós, lobogó vízben puhára főzzük. Leszűrjük, átmossuk hideg vízzel, és egy aprítógépbe dobjuk a csicseriborsóval, a fokhagymával és a vöröshagymával. Morzsalékos masszává zúzzuk, majd egy nagy keverőtálba tesszük és beleforgatjuk a finomra aprított petrezselymet, a köményt, a sót, a borsot és a csicseriborsólisztet.
Fagyikanállal 12 gombócot csinálunk a masszából, amiket megformázunk a kezünkkel (ezt érdemes nedves kézzel megtenni). Ezután hűtőbe dobjuk őket pár percre, amíg felmelegítjük az olajat egy gyorsforralóban kb. 150 fokosra.
3-4 darabot sütünk meg egyszerre, majd kivesszük őket egy papírszalvétával bélelt tálba.
A zöldségeket finomra aprítjuk és elkeverjük. A szószhoz kikeverjük a joghurtot a tahinivel, a chilivel, sóval és borssal.
A pitákra kenjük a szószt, mehet rá a sali, pár darab falafel és egy kis csípős sriracha. Összefogjuk a pitát és mehet a zaba.
0 Megjegyzések