Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Rácsos szilvás pite


Ezt az őszi receptet kezdőként is bevállalhatod, ugyanis lépésről lépésre mutatjuk, hogyan készül ez a rácsos szilvás pite! 

A mennyei szilvás pite alapja egy nagyon omlós vajas tészta, amit kézzel gyúrunk össze, de természetesen géppel is dolgozhatsz, ha megkönnyítenéd a konyhai munkát. A töltelék is isteni: a fő eleme a szilva, amit illatos fahéj és citrom dob fel.

Hozzávalók

Tészta:

  • 40 dkg búzaliszt
  • 7 dkg kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 25 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • a nyújtáshoz és a formába liszt
  • a formához vaj
  • 1 db tojás (a kenéshez)

Töltelék:

  • 80 dkg szilva
  • 1 db citrom leve
  • 2 tk. fahéj
  • 2 ek. barna cukor
  • 2 ek. keményítő

Tálalás:

  • porcukor


Elkészítés:

Készítsük elő és mérjük ki a hozzávalókat, ez megkönnyíti az elkészítést. 

A lisztet szitáljuk át, öntsük egy keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, egy csipet sót, a darabokra vágott vajat, majd morzsoljuk össze. Keverjük hozzá a tojást, és gyúrjuk cipó alakúra. Takarjuk le folpackkal, utána pihentessük egy órát. 

Addig készítsük el a tölteléket. A szilvát mossuk meg, magozzuk ki és helyezzük egy tálba. Öntsük rá a kifacsart citrom levét, fűszerezzük fahéjjal, adjuk hozzá a barna cukrot és a keményítőt. Hagyjuk állni kicsit, hogy levet engedjen. 

Amint letelt az egy óra, gyúrjuk át a tésztát lisztezett vágódeszkán, majd osszuk el ⅔-⅓ arányban. A tészta ⅔-át nyújtsuk ki kör alakúra, ezután helyezzük a kilisztezett-kivajazott tortaformába. Vágjuk le a kilógó részeket, villával szurkáljuk meg a tészta alját, ezután mehet bele a töltelék. Próbáljuk meg egyenletesen elsimítani.

A maradék tésztát is nyújtsuk ki, egy tésztavágó segítségével vágjuk körülbelül egyforma hosszanti csíkokra. Helyezzük a töltelékre vízszintesen a csíkok felét, a többi csíkot pedig merőlegesen bújtassuk át, egyszer a csíkok alatt, egyszer pedig felette.

Az utolsó lépések egyikeként vágjuk le a széléről a túllógó részeket, kenjük le tojással, végül süssük aranybarnára 180 fokon 45 perc alatt. 

Várjuk meg, míg teljesen kihűl, így könnyebben tudjuk szeletelni. Ízlés szerint szórjuk meg porcukorral tálaláskor. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések