A hagyományos peperonata az olasz konyha egyik igazi gyöngyszeme, egy mediterrán lecsó, amely a lehető legtöbbet hozza ki a nyárutó kedvenc zöldségeiből.
A zöldségraguk mindig remek választásnak bizonyulnak, ha szeretjük a színeket és a gazdag, édes-savanykás ízeket. A peperonata egy rusztikus olasz klasszikus, amelyben a kaliforniai paprika, a hagyma és a paradicsom lassan főnek össze, míg teljesen meg nem puhulnak, és együtt egy olyan ragut nem alkotnak, ami nemcsak a szemet gyönyörködteti, hanem minden falatban a napfény ízét rejti.
Hozzávalók
50 dkg kaliforniai paprika
0,6 dl olívaolaj
1 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2,4 dl paradicsompüré
1 tk. fehérborecet
fél tk. kristálycukor
fél tk. só
fél tk. fekete bors
Elkészítés:
A paprikákat mossuk meg, felezzük el, magozzuk ki, majd vágjuk kb. 6 mm széles csíkokra.
A hagymát tisztítsuk meg, és szeleteljük vékonyra. A fokhagymát pucoljuk meg, majd aprítsuk finomra.
Egy nagyobb serpenyőben, közepes lángon melegítsük fel az olívaolajat. Adjuk hozzá a hagymákat és egy csipet sót, majd pároljuk kb. 5 percig, amíg teljesen megpuhul. Ezután keverjük bele a paprikacsíkokat, és gyakori kevergetés mellett főzzük további 10 percig.
Öntsük hozzá a paradicsompürét, majd sózzuk és borsozzuk meg a megadott mennyiség felével. Fedő alatt, időnként megkeverve főzzük kb. 30-40 percig, amíg a paprika megpuhul és az ízek összeérnek.
Ekkor vegyük le a fedőt, adjuk hozzá a fehérborecetet és a cukrot, majd pároljuk további 10 percig, amíg a szósz kissé besűrűsödik.
Kóstoljuk meg, és ha szükséges, ízesítsük tovább sóval és borssal.
Tálaljuk forrón, frissen vágott, ropogós kenyérrel.
0 Megjegyzések