A cukkininek jól áll a kéksajt. Ebből a két alapanyagból ínycsiklandó szósz készül, amely mellől már csak a házi tészta hiányzik.
A tészta igazi komfortkaja, legyen szó egy gazdag bolognai raguról, a hagyományos, magyaros krumplis tésztáról vagy a kínai pirított tésztáról. Ezeket a recepteket mindenki ismeri, és közös ismertetőjük, hogy könnyedén és gyorsan összedobhatók, nem kell hozzájuk konyhatündérnek lenni, és egy jó tészta bármikor jólesik.
Hozzávalók
A szószhoz:
4 db kis méretű cukkini
4 gerezd fokhagyma
1 db póréhagyma
120 g zsíros, félkemény kéksajt
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
2 ek. olívaolaj
A házi metélthez:
30 dkg liszt
3 db tojás
ízlés szerint só
3 ek. víz
Elkészítés:
Ha házi tésztával készítjük, akkor kezdjük ezzel. Egy tálba mérjük ki a a lisztet, adjuk hozzá a sót, a tojásokat, és kezdjük el gyúrni. Apránként adjuk hozzá a vizet úgy, hogy egy rugalmas tésztát kapjuk.
Csomagoljuk fóliába, és tegyük félre a hűtőbe pihenni 30 percre. A pihentetési idő letelte után a tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, minél vékonyabra, majd vágjuk vagy formázzuk tetszőlegesen.
Közben készítsük elő a szószt.
A zöldségeket alaposan mossuk meg, a cukkinit karikázzuk fel, a fokhagymát vágjuk vékony szeletekre, a póréhagymát is karikázzuk.
Kezdjük el hevíteni az olívaolajat. Adjuk hozzá a fokhagymát és a póréhagymát. Keverjük át, és szórjuk rá a cukkiniszeleteket. Hagyjuk, hogy kicsit színt kapjon és megpuhuljon.
Tegyük fel főni a tésztát, a házi gyúrt tésztának 3-4 percre van szüksége.
Ha a cukkini megpuhult, merjünk rá 1 szedőkanállal a tészta főzővizéből és morzsoljuk bele a kéksajtot. Kevergessük, míg elolvad, majd szedjük rá a kifőtt tésztát, és forgassuk össze a szósszal.
Forrón tálaljuk.
0 Megjegyzések