A zabkeksz egy igazán egyszerűen elkészíthető, mégis tápláló desszert, amely reggelire, tízóraira vagy uzsonnára is remek választás.
Zabkekszet készíteni pofonegyszerű, ráadásul egészségesebb is, általában erre esik a választásom, ha valamit nassolnék.
Hozzávalók
2 tk. sütőtökös pite fűszerkeverék
1 tk. só
1 tk. szódabikarbóna
19 dkg finomliszt
22 dkg vaj
25 dkg barna cukor
2 db tojás
1 tk. vaníliakivonat
26 dkg zabpehely
Elkészítés:
Egy közepes méretű tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: a fűszerkeveréket, a sót, a szódabikarbónát és a lisztet, majd tegyük félre.
Egy nagyobb tálban pár perc alatt keverjük habosra a puha vajat a barna cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat és a vaníliakivonatot, majd dolgozzuk simára.
Fokozatosan forgassuk bele a száraz hozzávalókat, ügyelve arra, hogy ne keverjük túl. Ezután adjuk hozzá a zabpelyhet, és keverjük egyneműre a tésztát.
Egy nagy, lapos tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd evőkanálnyi adagokban helyezzük rá a tésztát. Fedjük le a tepsit fóliával, és tegyük a hűtőbe kb. 1 órára: így sütés közben nem fognak szétfolyni a kekszek.
Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra. A kekszeket süssük 10-12 percig, majd hagyjuk a tepsiben kb. 10 percig hűlni, mielőtt rácsra tennénk őket.
Amint teljesen kihűltek, már tálalhatjuk is.
0 Megjegyzések