A citromos-mákos kuglóf tetején sült áfonya amellett, hogy látványos, kellemesen ellensúlyozza a tészta édességét.
A kuglóf sokak számára a hétvégi reggelik és családi ünnepek kedvenc süteménye. Vannak, akik a kelt változatot részesítik előnyben, ám ez a kevert tészta is legalább annyira jó. Ha gyorsan szeretnél mennyei, illatos, puha tésztát az asztalra varázsolni, feltétlenül próbáld ki a citromos-mákos, áfonyával koronázott verziót, amit percek alatt összeállíthatsz.
Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 15 dkg áfonya
- 10 dkg vaj
- 3 db tojás
- másfél dl tej
- 2 ek. mák
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tk. sütőpor
- 1 db citrom
- 1 csipet só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki és szórjunk meg liszttel egy kuglófformát.
A puha vajat keverjük habosra a cukorral, a vaníliás cukorral, egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd tegyük bele a citrom héját és levét.
A lisztet szitáljuk össze a sütőporral és a sóval, majd felváltva a tejjel keverjük a masszához. Végül dolgozzuk hozzá a mákot is.
Öntsük a tésztát a formába, a tetejét szórjuk meg áfonyával.
Süssük 40–45 percig, majd végezzünk tűpróbát. Ha a tészta közepébe szúrt tűre nem ragad massza, kivehetjük a sütőből. Hagyjuk kicsit hűlni, majd borítsuk ki a formából.
0 Megjegyzések