A krumplipüré klasszikus köret, amit mindenki szeret, egyszerűen készül, mégis tengernyi lehetőséged van különlegesebben szervírozni.
Van, aki sok vajjal, míg más tej helyett tejszínnel készíti a krumplis köretet, de az ízesítésével is lehet játszani. Mi most sült fokhagymával és reszelt parmezánnal feldobva ajánljuk, így krémes, picit édeskés ízt kap a püré, amely remek választás sültek mellé, halakhoz, de akár gombapaprikással vagy párolt zöldségekkel is kínálhatod.
Hozzávalók
- 1 fej fokhagyma
- 1 kg krumpli
- 1 nagy csipet só
- 10 dkg vaj
- 1 dl tej
- só és bors ízlés szerint
- 10 dkg parmezán
Elkészítés:
A fokhagymafej tetejét vágjuk le úgy, hogy a gerezdek végei látszódjanak. Ezután locsoljuk meg olívaolajjal, majd csomagoljuk alufóliába, és így tegyük 180 fokosra előmelegített sütőbe 30-40 percre, míg a gerezdek krémesre sülnek.
A krumplit tisztítsuk meg, és vágjuk egyforma méretű kockákra, majd bő, sós vízben főzzük puhára.
Ezután szűrjük le, adjuk hozzá a vajat, tejet, sót, borsot, sült fokhagymagerezdeket, és törjük simára. (Ha szükséges, akkor a selymesebb állag elérése érdekében adjunk még a püréhez tejet.) A krémesre kevert püréhez a reszelt sajtot is keverjük hozzá.
0 Megjegyzések