Egyszerű alapanyagokból készül ez a leves: friss brokkoli és cheddar sajt kerül bele, így nemcsak laktató, de tele van ízekkel is.
Ez a leves sokkal inkább sajtos, mint brokkolis, de az arányokat nyugodtan kedvedre variálhatod. Kerülhet bele több zöldség, de egyéb sajtfajta is!
Hozzávalók
50 dkg brokkoli
2 ek. vaj
1 db hagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dl tej
3 dl zöldségalaplé
20 dkg cheddar sajt
1 ek. liszt
ízlés szerint szerecsendió
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
Elkészítés:
A brokkolit alaposan mossuk meg, és szedjük kisebb rózsákra, a szárát pucoljuk meg és kockázzuk fel apróra. A hagymát kockázzuk fel, a fokhagymát aprítsuk fel.
Egy lábasban olvasszuk meg a vajat, majd dinszteljük a hagymát üvegesre. Adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk tovább 1 percig. Szórjuk rá a lisztet, keverjük át. Öntsük fel az alaplével és a tejjel. Folyamatosan kevergessük, hogy csomómentes legyen. Adjuk hozzá a brokkoli felkockázott szárát, majd főzzük tovább 8-10 percig, amíg kissé besűrűsödik, és vegyük le a tűzről. Egy botmixer segítségével turmixoljuk le, hogy teljesen homogén legyen.
A sajtot reszeljük le, és keverjük a levesalaphoz. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a szerecsendiót.
Tegyük vissza a tűzre, alacsony hőfokra, és tegyük bele a brokkolirózsákat. Főzzük még 6-8 percig, épp addig, hogy a brokkoli megpuhuljon, de a rózsák egészben maradjanak.
Tálaljuk melegen.
0 Megjegyzések