A török mandulás kekszekbe liszt sem kerül, így az is fogyaszthatja őket, aki gluténmentesen étkezik.
A török mandulás kekszek története a 19. századi Oszmán Birodalom idejéig nyúlik vissza. Eredetileg egy kevés keserű mandulát is adtak hozzá. A kis kekszek állaga leginkább a macaronra emlékeztet, kívül ugyanis roppannak, belül ragacsosak. Kávé vagy tea mellé nincs is finomabb választás.
Hozzávalók 10 darabhoz
20 dkg cukor
18 dkg darált mandula
3 tojásfehérje
1 kávéskanál citromlé
1 csipet só
10 szem egész mandula a tetejére
Elkészítés:
A tojásfejérjét, a cukrot, a sót és a citromlevet vízgőz fölött olvaszd össze. Addig kevergesd kézi habverővel, amíg a cukor fel nem olvad. A keverék állaga ragacsos legyen, a hőmérséklete pedig meleg, de ne túl forró, az ujjadat még tudd beletenni. Ekkor vedd le a tűzről, és több adagban forgasd bele a darált mandulát. Kanalazd át egy másik edénybe a keveréket, és hagyd kihűlni.
Egy nagy gáztepsit bélelj ki sütőpapírral. A kihűlt tésztát muffindíszítő szett vagy habzsák segítségével adagold a tepsibe. Ha ilyened nincs, vagy nehézkesnek találod a használatát, kanállal is halmozhatsz adagokat a tepsire. Minden második darab közepére helyezz egy egész mandulát, és told 160 fokos sütőbe 27-28 percre. Miután kisült, hagyd állni öt percig, majd egy-egy mandula és mandula nélküli darabot az aljuknál fogva ragassz össze.
0 Megjegyzések