A krémes, mustáros zsidótojás akár a húsvéti asztalra is kerülhet.
A sólet, a flódni és a maceszgombócleves mellett a zsidótojás a zsidó konyha egyik alapvető fogása. Eredeti elkészítési módja szerint libamáj is kerül mellé, mivel azonban ez egy nagyon drága alapanyag, sok helyen helyettesítik csirkemájjal, vagy el is hagyják. A mustár és a libazsír azonban nem hiányozhat belőle.
Hozzávalók
25 dkg libamáj vagy csirkemáj (el is hagyható)
10 tojás
9 dkg libazsír
1 hagyma
11 evőkanál mustár
1 teáskanál füstölt paprika
só
bors
Elkészítés:
A tojásokat tíz perc alatt főzd keményre. A főtt tojásokat szedd hideg vízbe, ha már kihűltek, pucold meg és reszeld egy tálba őket.
A májat és a hagymát szeleteld fel. Egy lábosban hevítsd fel a zsír felét. Párold rajta üvegesre a hagymát, majd add hozzá a májat, szórd meg borssal, és kevergetve süsd puhára. A megsült májat aprítsd fel, és add a reszelt tojáshoz. Keverd el a zsír másik felével, a mustárral, füstölt paprikával, sóval és borssal. Legalább egy órát tedd a hűtőbe, majd fogyaszd pirítóssal, friss kenyérrel.
0 Megjegyzések