Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Így készül a lengyel krémes, a karpatka: a vékony tésztalapok kozött gazdag krém terül el


A karpatka, vagyis a lengyel Kárpátok-krémes bármilyen ünnepi alkalommal megállja a helyét. 

A Kárpátok-krémes, vagy lengyel nevén karpatka egy, a mi képviselőfánkunkhoz hasonló sütemény. Az alapja forrázott tészta, a lapok között pedig sűrű vaníliapuding terül el. A pudingot nagyon könnyen összeállíthatod por nélkül is, kukoricakeményítővel sűrítve.

Hozzávalók 20 cm átmérőjű formához

A tésztához:
9 dkg liszt
6 dkg vaj
3 tojás
2 teáskanál cukor
1 dl tej
1 csipet só
0.5 dl víz

A krémhez:
17 dkg vaj
13.5 dl cukor
5 dl tej
3 dkg kukoricakeményítő
2 tojás
2 teáskanál vaníliaaroma
1 evőkanál liszt

Elkészítés:

Először a krémet készítsd el, hogy legyen ideje kihűlni. Négy deci tejet egy lábosban forralj fel. A tojást keverd ki a cukorral, a liszttel, a keményítővel és a félretett egy deci tejjel. Adagold a forrásban lévő tejhez, majd vedd alatta a lángot kicsire, és kézi habverővel kevergesd egy-két percig, amíg besűrűsödik. Ha a kívánt állagot elérte, húzd le a tűzről, és keverd hozzá a vaníliaaromát. Takard le fóliával, hogy ne bőrösödjön, és hagyd kihűlni.

Közben állítsd össze a tésztát. A tejet, a vizet, a cukrot, a sót és a vajat tedd egy lábosba. Amikor felforrt, húzd le a tűzről. Kanalanként, fakanállal folyamatosan kevergetve adagold bele a lisztet. Tedd vissza kis lángra, és így keverd egy percig, amíg besűrűsödik, és az edény falától elválik. Ekkor húzd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Amikor már minimum langyos, egyenként keverd hozzá a tojásokat.

Egy 20 centis tortaformát bélelj ki sütőpapírral. Öntsd bele a tészta felét, és 190 fokon 25-30 perc alatt süsd aranyszínűre. Borítsd deszkára, és süsd meg a másik adag tésztát is. Ha van két egyforma tortaformád, egyszerre is sütheted őket, ezzel is időt megtakarítva. A kisült lapokat hagyd kihűlni. Egyenetlen, dimbes-dombos formájuk lesz, innen a süti neve is.

A krémhez való puha vajat keverd robotgéppel habosra, majd adagold bele a kihűlt vaníliapudingot. Egyszerre mindig csak egy evőkanállal tegyél belőle a vajhoz, és csak miután egyneműre keverted, add hozzá a következő kanállal. 

Az egyik kisült tésztalapot a lapos oldalával lefelé helyezd egy tálra. Kend meg a krémmel, és tedd a tetejére a másik lapot. Tedd a hűtőbe 3-4 órára.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések