Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Almás pite kovászos tésztából: a tetejére fahéjas morzsa kerül


Kovászos tésztából is készülhet az almás pite: mutatjuk, hogyan.

Ha szívesen nevelgetsz otthon kovászt, ne csak kenyeret süss belőle: ilyen finom almás pite alapja is lehet a tészta. A klasszikus kelt tésztáktól eltérően most hideg alapanyagokkal dolgozz. A tésztának összeállítás után fél óra pihentetésre van szüksége, de ha inkább előre gyúrnád be, akár két napig is eláll a hűtőben.

Hozzávalók 23 cm átmérőjű formához

A tésztához:
12.5 dkg liszt
12 dkg vaj
12 dkg kovász
4 dkg barna cukor
1 csipet só

Az almás töltelékhez:
1 kg alma
15 dkg barna cukor
3 dkg liszt
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál fahéj
0.5 dl almalé

A morzsához:
12 dkg vaj
12 dkg liszt
10 dkg barna cukor
1 kávéskanál fahéj

Elkészítés:

A lisztet, a cukrot és a sót vegyítsd el egy tálban. Tedd a fagyasztóba tíz percre, hogy jól lehűljenek. Közben a vajat kockázd fel, majd morzsold el a fagyasztóból kivett lisztes cukorral. Ezután az egész közepében alakíts ki egy mélyedést, öntsd bele a kovászt, és kezdd el összedolgozni. Egy idő után egyre nehezebben fog összeállni, de azért gyúrd néhány percig: ha továbbra is túl száraz, még egy evőkanál kovászt adj hozzá. Amikor már összeállt, enyhén lisztezett felületen nyújts belőle 15-17 centi átmérőjű, egy centi vastag lapot. Takard le, és tedd a hűtőbe minimum fél órára. Ezután nyújts belőle egy akkora lapot, hogy a fém piteformád oldalait is befedje, és tedd a hűtőbe, amíg elkészíted a tölteléket.

A sütőt melegítsd elő 215 fokra. 

A töltelékhez az almákat hámozd meg, magozd ki, kockázd fel, és tedd egy tálba. Öntsd le almalével és a citromlével, és forgasd össze. A lisztet vegyítsd el a fahéjjal és a cukorral, és egyenletesen keverd az almához.

A morzsához a lisztet, a cukrot és a fahéjat robotgép segítségével keverd el a hideg, felkockázott vajjal, amíg morzsalékos állagot nem vesz fel. 

Az almás tölteléket egyenletesen oszd el a tésztán, ezt fedd be a fahéjas morzsával. Told a pitét a forró sütőbe. Negyedóra múlva mérsékeld a sütő hőmérsékletét 180 fokra, és így süsd még egy órát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések