A birsalmasajt az ősz kedvenc csemegéje, de egész télen eláll. Így érdemes nagyobb adagot is eltenni.
A birst sokan csak aranyalmaként
emlegetik. Az tény, hogy rengeteg pozitív tulajdonsága van, gyógyít,
szépít, igazi szupergyümölcs. Általában nyersen nem, csak főzve vagy
sütve fogyasztják. Az egyik legjobb dolog, amit készíthetsz belőle, a
birsalmasajt. A gyümölcs héjában sok pektin van, amitől könnyen
megkocsonyásodik, így ne pucold meg!
Hozzávalók
- 2 kg birsalma
- 80 dkg cukor minden kilóhoz
- 12 dkg dió
- 1 teáskanál fahéj
- citromlé
Elkészítés:
A birsalmát mosd
meg, a hibás részeket távolítsd el, vágd négy részre, a magházat szedd
ki, és darabold fel. A gyümölcsöt rakd egy lábosba, önts rá annyi vizet,
amennyi éppen ellepi. Főzd forrástól számítva körülbelül 10-15 perc
alatt puhára. Szűrd le, majd héjastól pépesítsd. A leggyorsabb, ha
ezt botmixerrel teszed.
Mérd le a masszát, és tedd fel főni egy lábosba. Adj hozzá
kilogrammonként 80 dekagramm cukrot, fél citromlevet és egy
teáskanál fahéjat. Főzd körülbelül 30 percig, közben gyakran kevergesd.
Végezz próbát, cseppents kevés masszát egy tányérra, és ha nem folyik
szét, lehúzhatod a tűzről.
Bélelj ki kisebb-nagyobb formákat folpack fóliával, és kanalazd bele a
birsalmasajtot. Közben dobd fel diódarabokkal is. Pihentesd egy-két
napig a formában, majd tedd át a birsalmasajtot sütőpapírral bélelt
tálcára, és hagyd szikkadni. Száraz, hűvös helyen tárold.
A birsalmából zamatos krémleves is készülhet. Zellerrel, dióval igazán ellenállhatatlan.
0 Megjegyzések