Ez az egyszerű csokitorta liszt- és tejtermékmentes, a kardamom pedig izgalmas ízvilágot kölcsönöz neki.
Glutén- és tejmentesen is fantasztikus sütiket készíthetsz. Ebbe a csokitortába
se liszt, se semmi ezt helyettesítő összetevő nem kerül, ettől lesz
lapos, tömény, a teteje ropogós, belül szaftos. A kardamom nevű fűszer
sokféle sütinek áll jól: ez a svéd csiga például nem véletlenül hódította meg a világot.
Hozzávalók 23 cm átmérőjű formához
- 22.5 dkg étcsoki
- 15 dkg cukor
- 5 tojás
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- 1 teáskanál mandulaaroma
- 0.8 dl olívaolaj
- 1 evőkanál kakaópor a szóráshoz
Elkészítés:
A csokit törd darabokra, és gőz fölött olvaszd össze az olajjal. Amikor felolvadt, húzd le a tűzről, add hozzá a cukor felét , a kardamomot és a mandulaaromát, és hagyd kihűlni.
Közben a tojásokat válaszd ketté. A fehérjéből verj kemény habot, majd kanalanként adagold bele a cukor másik felét, és ezzel is keverd fényesre.
Amikor a csokikrém kihűlt, egyenként keverd bele a tojássárgákat, majd több adagban forgasd össze a fehérjével. Egyengesd el egy sütőpapírral kibélelt tortaformában, és told 180 fokos sütőbe 25-30 percre. Akkor jó, ha a teteje megemelkedik és kiszárad, akár el is kezdhet töredezni. Ekkor vedd ki a sütőből, és legalább egy órát hagyd hűlni, csak utána szeleteld. Tálalás előtt megszórhatod kakaóporral a tetejét.
0 Megjegyzések