Az angol legényfogó csirkemell lényege a tejszínes szaft, amelyből kihagyhatatlan a szárított paradicsom.
Bár magyarul legényfogó csirkemellnek fordítjuk ezt a tejszínes, szaftos fogást, angol neve, a „marry me chicken” alapján a fiú is nyugodtan főzheti a kiszemelt lánynak, akit a konyhaművészetével tervez meghódítani. Egy egyszerű tejszínes csirkemelltől abban különbözik, hogy a szaftjába friss zöldfűszerek, parmezán és olajban eltett szárított paradicsom is kerül.
Hozzávalók 4 személyre
60 dkg csirkemell
12.5 dkg szárított paradicsom
8-10 friss bazsalikomlevél
3 gerezd fokhagyma
2.5 dl alaplé
2-3 ág friss kakukkfű
2 evőkanál parmezán
2 gerezd fokhagyma
1.5 dl habtejszín
1 púpozott evőkanál liszt
1 lila hagyma
só
frissen őrölt bors
késhegynyi chili
Elkészítés:
A csirkemellet vágd nagyobb szeletekre. A lisztet keverd el sóval és borssal, és forgasd meg benne a húst.
A fűszeres olajból, amelyben a szárított paradicsom van eltéve, vegyél ki két evőkanállal. Hevítsd fel egy serpenyőben, majd tedd rá a csirkét, és oldalanként 4-5 perc alatt pirítsd meg. Nem kell, hogy teljesen átsüljön. Amikor kész, szedd egy tányérra. A serpenyőbe tegyél még egy evőkanállal az olajból, dobd rá a felaprított lila hagymát, és párold üvegesre. Közben a paradicsomokat szeleteld fel. A puha hagymához add hozzá a zúzott fokhagymát, egy perc múlva pedig az egészben hagyott kakukkfűágakat, a paradicsomot és a chilit. Kevergesd néhány percig, majd tedd vissza bele a csirkemelleket. Öntsd fel a tejszínnel és az alaplével, vedd a lángot kicsire alatta, és lefedve gyöngyöztesd húsz percig, amíg besűrűsödik. Ekkor keverd össze a parmezánnal, húzd le a tűzről, és tépkedj rá friss bazsalikomleveleket.
0 Megjegyzések