Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Gyönyörű márványos kuglóf, amelyre ránézni is öröm: banántól szaftos a tésztája


A márványos kuglóf tésztájába a kakaón kívül most banán is kerül.


Ez a banános, márványos kuglóf jellegében hasonlít a banánkenyérre, ugyanolyan szaftos, vajas és enyhén fűszeres. 35 dekagramm banánra lesz hozzá szükséged, ami körülbelül három közepes darab, de mivel a méretük között nagy az eltérés, mindenképpen mérd le a súlyát. Érett, puha banánokat használj hozzá, azokkal könnyebb dolgozni és édesebbek is. Írót minden nagyobb boltban kapsz már hozzá, de ha nem sikerül beszerezned, pótold ugyanannyi tejjel és egy evőkanál citromlével.

Hozzávalók 1 darabhoz

    40 dkg liszt
    35 dkg banán
    20 dkg kristálycukor
    20 dkg vaj
    10 dkg barna cukor
    3.5 dl író
    3 tojás
    2 teáskanál vaníliaaroma
    1.5 teáskanál sütőpor
    1 teáskanál szódabikarbóna
    1 kávéskanál fahéj
    1 csipet só
    vaj a forma kikenéséhez

A csokikrémhez:
    15 dkg étcsoki
    1.5 dl tejszín

Elkészítés:

A csokis részhez a tejszínt tedd fel a lángra egy kis fazékban. Amikor gyöngyözni kezd, tördeld bele a csokit, és így melegítsd össze kis lángon két-három perc alatt, amíg a csoki felolvad. Vigyázz, ne forrjon. Ha elkészült, keverd egyneműre, és tedd félre, hogy kihűljön.

A banánt pépesítsd teljesen simára. Egy tálban keverd el a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót. Tedd félre.

Egy másik tálban verd krémesre robotgéppel a vajat. Add hozzá a kétféle cukrot, és keverd simára. Adagold bele a tojásokat, a vaníliát, majd ha ezekkel is kikeverted, a banánpürét. Végül forgasd hozzá az íróval felváltva a lisztes keveréket.

Egy kuglófformát kenj ki vajjal, és öntsd bele a tészta egyharmadát. Locsold le a csokikrém felével. Erre jön egy újabb adag tészta, csoki, végül tésztával fedd be. Told 175 fokos sütőbe a teljesítménytől függően 60-75 percre, amíg a beleszúrt villára nem ragad már rá a tészta. Ha túl korán barnulni kezd, fedd le alufóliával. Ha elkészült, a formában hagyd kihűlni, utána borítsd deszkára.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések