Még finomabb lesz a tejszÃnes tészta, ha a szószába sült karfiolt is rejtesz.
A tejszÃnes tészta is lehet egészséges: ebbe a változatba sült karfiol kerül, egészen különleges Ãzvilágot kölcsönözve az egyszerű fogásnak. A tetejére házilag készÃtett, fűszeres kenyérmorzsa kerül, amelyhez érdemes néhány napig szikkasztani a kenyérszeleteket.
Hozzávalók 4 személyre
50 dkg karfiol
40 dkg száraztészta
3 dl tejszÃn
1 kávéskanál szerecsendió
1 tojás
só
frissen őrölt bors
olÃvaolaj
A kenyérmorzsához:
15 dkg szikkadt kenyér
3 evÅ‘kanál olÃvaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál citromhéj
só
bors
késhegynyi chili
ElkészÃtés:
A karfiolt szedd rózsáira, és oszd el egy sütÅ‘papÃrral kibélelt tepsiben. Szórd meg sóval és borssal, forgasd össze kevés olÃvaolajjal, és told 160 fokos sütÅ‘be fél órára. Enyhén barnuljon meg, de ne süljön túl.
Közben a tésztát sós vÃzben fÅ‘zd ki, a csomagoláson olvasható ideig. Ha kész, szűrd le, de a fÅ‘zÅ‘vizébÅ‘l egy keveset tegyél félre.
A megsült karfiolt kanalazd egy turmixgépbe. Öntsd hozzá a tejszÃnt, add hozzá a tojást, szórd meg sóval, borssal, szerecsendióval, és pépesÃtsd. Ha túl sűrűnek találod, a tészta fÅ‘zÅ‘vizével hÃgÃtsd. Forgasd össze a tésztával, és egy-két perc alatt melegÃtsd össze.
A morzsához a kenyeret reszeld le, és száraz serpenyÅ‘ben kezdd el pirÃtani. Reszeld hozzá a fokhagymát is, és ÃzesÃtsd sóval, borssal, chilivel és citromhéjjal. Amikor egy kis szÃne lett, add hozzá az olÃvaolajat is, és ezzel pirÃtsd barnára. Tálaláskor minden adag tészta tetejét szórd meg a morzsával.
0 Megjegyzések