A népi gyógyászat egyik legkedveltebb gyógynövénye a bodza. Nemcsak a bogyós termését, hanem a virágait is felhasználhatjuk ennek a sokak által kedvelt gyógynövénynek. Antioxidáns tulajdonságai miatt használhatjuk megfázás és influenza kezelésére, hiszen nemcsak a tüneteket enyhíti, hanem a gyulladást is nagyon hatékonyan minimalizálja.
A gyógynövénynek magas a tápértéke, hiszen van benne rost, szénhidrát, fehérje, foszfor, kálium, C-vitamin, vas, kalcium. Rostokban is bővelkedik, ami csökkenti a székrekedés kialakulását, javítja a bélműködést, csökkenti a vérnyomást és segíthet a szív- és érrendszeri betegségek és a vastagbélrák megelőzésében. Jelentős mennyiségű C-vitamint is tartalmaz, amely elősegíti a szövetek helyreállítását, fokozza az immunitást, segíti a sebgyógyulást és a kollagénszintézist. Antociánokat is tartalmaz, amelyek kiváló antioxidánsoknak számítanak, és még a gyulladás elleni küzdelmet is támogatják.
Béta-karotin is van benne, amely a szervezetben A-vitaminná alakul. Ez a vitamin segít a szabad gyökök elleni küzdelemben, továbbá csökkenti a gyulladást, és az izmok megfelelő működését is biztosítja.
A bodza egyéb tápanyagai: kalcium, kálium, mangán, vas és foszfor. A kálium segít a szívritmus és a vérnyomás szabályozásában, a vasnak pedig fontos szerepe van a vörösvértestek előállításában.
A bodza vírusellenes tulajdonságokkal is rendelkezik, így segíthet a köhögés és a megfázás tüneteit csökkenteni.
A cukorbetegséget nemcsak gyógyszerekkel, hanem természetes megoldásokkal, például megfelelő életmóddal és táplálkozással is „kezelhetjük”. A bodza segít fenntartani a megfelelő glikémiás indexet, ami csökkentheti a cukorbetegség szövődményeit. Antioxidáns hatása miatt a bodza segíthet a cukorbetegség természetes kezelésében, mégpedig a lipidprofil javításával.
A bél egészségének fenntartása rendkívül fontos, hiszen ez csökkenti más testi, illetve lelki betegségek kialakulásának esélyeit is. Éppen ezért olyan táplálékokat kell bevonni a napi étrendbe, amelyek segítenek megőrizni a jó egészséget, mégpedig a bél egészsége érdekében. A bodza enyhe hashajtó tulajdonságokkal bír, ami segíthet a székrekedés megelőzésében.
A bodza alkalmas a felső légúti betegségek természetes kezelésére is.
Az epilepszia az agy rendellenessége, azaz egy neurológiai probléma. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a bodzakivonat csökkenti a rohamokat.
A gyógynövény egy olyan népi gyógyszer, amely segíthet a veseproblémákon is. Megfázás, felfázás esetén csökkenti a vese- és a húgyhólyagbetegségek okozta tüneteket.
A koleszterin nagyon fontos a szervezet sejtjei számára, magas szintje azonban rendkívül káros. Számos szívbetegség okozója lehet a magas koleszterinszint, például oka lehet a szívroham kialakulásának is. A bodza kivonata azonban javítja a szív- és érrendszeri egészséget, illetve csökkenti a krónikus következmények kialakulását, mégpedig a HDL-diszfunkció befolyásolásával.
A bodzateát már az őszi hónapokban elkezdhetjük fogyasztani, hiszen erősíti az immunrendszerünket, megtisztítja a testet, segít a gyulladáscsökkentésben, illetve segíthet a megfázás és a köhögés megelőzésében.
A bodzatea hozzávalói:
• 2 csésze víz,
• 2 evőkanál szárított bodzavirág,
• 1 fahéjrúd,
• ízlés szerint méz és frissen facsart citromlé.
Elkészítése:
Forraljuk fel a vizet a fahéjrúddal és a szárított bodzavirágokkal. Hagyjuk 15 percig állni, majd szűrjük le. Adjunk hozzá mézet és citromlevet, és már fogyaszthatjuk is.
0 Megjegyzések