A tökéletes vasárnapi húslevesből nem elég egy tányérral. Most készítsd pulykahúsból!
A vasárnapi húsleves is olyan, mint a lecsó: nincs két család, ahol ugyanúgy készítenék, és sok helyen az évek alatt folyamatosan tökéletesítik is. Most egy pulykahúsból főzött receptet mutatunk, de készülhet csirkéből, marhából, sertésből vagy vegyesen is. A titka mindegyiknek a hosszú, kis lángon történő főzés.
Hozzávalók 6 személyre
1.5 kg pulykahús (nyak, szárny, hát, csontok)
15 dkg levestészta
4 sárgarépa
4 gerezd fokhagyma
4 babérlevél
3 fehérrépa
1 zellergumó
1 karalábé
1 paprika
1 paradicsom
1 hagyma
1 csokor zellerzöld
1 csokor petrezselyem
1 evőkanál szemes bors
1 evőkanál só
1 teáskanál szerecsendió
Elkészítés:
A húsokat tisztítsd meg, a nagyobb részeket darabold fel, és tedd őket egy fazékba. Öntsd fel bő vízzel, szórd meg sóval, és kezdd el főzni. Amikor felforrt, vedd alatta a lángot kicsire, épphogy gyöngyözzön. A keletkező habot szedd le.
Közben a zöldségeket tisztítsd meg és vágd nagyobb darabokra. A hagymát és a fokhagymagerezdeket csak pucold meg, de hagyd egészben. A paradicsomot is hagyd egyben. Tedd az összeset a fazékba. Szórd meg szemes borssal és szerecsendióval, tedd bele az egészben hagyott zellerzöldet, és így főzd összesen 3 órát.
Amikor a hús és a zöldségek megpuhultak, a levesnek pedig szép sárga színe van, zárd el alatta a lángot. Hagyd pihenni tíz percig, majd szűrd át egy másik, kisebb lábosba. Az így kapott üres levesben főzd ki a tésztát, és szórd meg aprított petrezselyemmel. Tálaláskor külön tálban kínáld mellé a húst és a zöldségeket, amelyekből így mindenki annyit vehet a tányérjára, amennyit szeretne.
0 Megjegyzések