Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Csirkeparmigiana


A csirkeparmigiana valójában nem más, mint egy fűszeres paradicsomszósszal nyakon öntött, parmezánnal megszórt rántott csirkemell.

A tökéletes csirkeparmigiana, vagyis az olasz parmezános csirke néhány egyszerű, de elhagyhatatlan trükknek köszönheti semmihez sem hasonlító ízvilágát. Az egyik ezek közül a csirke gondos előkészítése: a húst vágd vékonyabb, tenyérnyi szeletekre, fűszerezd be, és így hagyd pihenni fél órát. Így az ízek átjárják, és sokkal szaftosabb, ízletesebb lesz.

A másik a paradicsomszósz, amelynek az elkészítésére gondosan ügyelj. Passatát, vagyis passzírozott paradicsomot használj hozzá. Ez a konzerves sűrített paradicsomnál lágyabb, a paradicsomlénál azonban sűrűbb készítmény, amely kiválóan alkalmas tésztaszószok vagy szaftos fogások elkészítésére. Különösen jót tesz a szósznak egy kis pohár fehérbor. Mivel az alkohol főzés közben elpárolog, gyerekeknek is adható, és akkor sem kell aggódnod, ha ebéd után még autóba ülnél.

Hozzávalók 4 személyre:

A csirkéhez:
    75 dkg csirkemellfilé
    1 teáskanál só
    0,5 teáskanál bors
    0,5 teáskanál olasz fűszerkeverék

A bundázáshoz:
    15 dkg zsemlemorzsa
    10 dkg liszt
    5 dkg reszelt parmezán
    2 tojás
    1 gerezd fokhagyma
    1 csipet só
    1 csipet bors
    1 csipet olasz fűszerkeverék
    5 dl olaj a sütéshez

A paradicsomszószhoz:
    33 dkg Univer Passata szósz
    2 gerezd fokhagyma
    1 kis hagyma
    1 dl alaplé
    1 evőkanál olívaolaj
    1 kávéskanál olasz fűszerkeverék
    0,5 dl száraz fehérbor
    só
    bors
    késhegynyi chili

A tetejére:
    20 dkg mozzarella
    10 friss bazsalikomlevél
    7,5 dkg parmezán
    1 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:

A csirkemellet vágd vékonyabb, tenyérnyi szeletekre. Szórd meg mindkét oldalukat sóval, borssal, olasz fűszerkeverékkel, és pihentesd a hűtőben fél órát.

Amíg a csirke a hűtőben van, állítsd össze a szószt. A hagymát aprítsd fel, és serpenyőben, kevés olívaolajon párold üvegesre. Keverd hozzá az apróra vágott fokhagymát, a fűszerkeveréket és a chilit. Kevergesd fél percig, majd öntsd fel a borral. Várj, amíg az alkohol elpárolog, ekkor jöhet bele az alaplé és a passata. Szórd meg sóval és borssal, és kis lángon, lefedve gyöngyöztesd tíz percig.

A pihentetési idő végén panírozd be és süsd ki a csirkemellet. Egy tányérba önts lisztet. Egy másikban verd fel a tojást, add hozzá a zúzott fokhagymát, egy kevés sót és borsot. A harmadik tálba öntsd bele a zsemlemorzsát, keverd hozzá a reszelt parmezánt és egy kevés olasz fűszerkeveréket. A szeleteket forgasd meg lisztben, tojásban és zsemlemorzsában, és forró olajban oldalanként két perc alatt süsd ki őket.

A megsült húsokat sorakoztasd fel egy tepsiben. Kanalazd rájuk a paradicsomszószt, úgy, hogy a szélükre ne jusson, így az a sütőben ropogósra süljön. Ha marad még szósz, tedd félre. Szórd meg a tetejüket reszelt mozzarellával és parmezánnal. Tegyél melléjük néhány szép, friss bazsalikomlevelet, és locsold meg az egészet kevés olívaolajjal. 200 fokos sütőben süsd 15 percig, amíg a sajt ráolvad. Tálaláskor a visszamaradt szószt kínálhatod mellé.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések