A svédek imádják a kardamomot, így ebbe a foszlós, kuglófformában sült kalácsba is bőven juttatnak belőle.
A svéd recept alapján készülő, kelt tésztás, kuglófformában sült kalácsnak nincs párja. Mint sok más skandináv receptbe, ebbe is kerül őrölt kardamom, amelyet a svédek nagy szeretettel használnak a különböző sütikbe. Az alapreceptet friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel is feldobhatod.
Hozzávalók 1 darabhoz
55 dkg liszt
10 dkg cukor
3 dkg élesztő
2 evőkanál olaj
1.5 dl habtejszín
1 tojás
1 dl tej
1 teáskanál őrölt kardamom
1 csipet szerecsendió
1 csipet só
vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, keverd el egy evőkanál cukorral, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. Egy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a kardamomot, a fűszereket, a maradék cukrot, a sót, a tojást, a langyos habtejszínt, az élesztős tejet, és dolgozd össze. Amikor már összeállt, kanalanként csorgasd hozzá az olajat is, és így dagaszd ki. Takard le a tálat, és meleg, szélvédett helyen egy óra alatt keleszd a duplájára.
Amikor megkelt, enyhén lisztezett deszkán gyúrd át, formázz belőle egy golyót, és alakíts ki egy lyukat a közepén. Emeld át egy kivajazott kuglófformába. Újra takard le, és keleszd további 45 percig. A második kelesztés után told 175 fokos sütőbe 30-35 percre. Ha kész, hagyd a formában hűlni, utána borítsd deszkára.
Hozzávalók 1 darabhoz
55 dkg liszt
10 dkg cukor
3 dkg élesztő
2 evőkanál olaj
1.5 dl habtejszín
1 tojás
1 dl tej
1 teáskanál őrölt kardamom
1 csipet szerecsendió
1 csipet só
vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, keverd el egy evőkanál cukorral, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. Egy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a kardamomot, a fűszereket, a maradék cukrot, a sót, a tojást, a langyos habtejszínt, az élesztős tejet, és dolgozd össze. Amikor már összeállt, kanalanként csorgasd hozzá az olajat is, és így dagaszd ki. Takard le a tálat, és meleg, szélvédett helyen egy óra alatt keleszd a duplájára.
Amikor megkelt, enyhén lisztezett deszkán gyúrd át, formázz belőle egy golyót, és alakíts ki egy lyukat a közepén. Emeld át egy kivajazott kuglófformába. Újra takard le, és keleszd további 45 percig. A második kelesztés után told 175 fokos sütőbe 30-35 percre. Ha kész, hagyd a formában hűlni, utána borítsd deszkára.
0 Megjegyzések