Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Svéd kardamomos kalács kuglófformában


A svédek imádják a kardamomot, így ebbe a foszlós, kuglófformában sült kalácsba is bőven juttatnak belőle.


A svéd recept alapján készülő, kelt tésztás, kuglófformában sült kalácsnak nincs párja. Mint sok más skandináv receptbe, ebbe is kerül őrölt kardamom, amelyet a svédek nagy szeretettel használnak a különböző sütikbe. Az alapreceptet friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel is feldobhatod.

Hozzávalók 1 darabhoz
    55 dkg liszt
    10 dkg cukor
    3 dkg élesztő
    2 evőkanál olaj
    1.5 dl habtejszín
    1 tojás
    1 dl tej
    1 teáskanál őrölt kardamom
    1 csipet szerecsendió
    1 csipet só
    vaj a forma kikenéséhez

Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, keverd el egy evőkanál cukorral, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. Egy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a kardamomot, a fűszereket, a maradék cukrot, a sót, a tojást, a langyos habtejszínt, az élesztős tejet, és dolgozd össze. Amikor már összeállt, kanalanként csorgasd hozzá az olajat is, és így dagaszd ki. Takard le a tálat, és meleg, szélvédett helyen egy óra alatt keleszd a duplájára.

Amikor megkelt, enyhén lisztezett deszkán gyúrd át, formázz belőle egy golyót, és alakíts ki egy lyukat a közepén. Emeld át egy kivajazott kuglófformába. Újra takard le, és keleszd további 45 percig. A második kelesztés után told 175 fokos sütőbe 30-35 percre. Ha kész, hagyd a formában hűlni, utána borítsd deszkára.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések