Omlós vajas tészta, ropogósra sült tojáshab, közte remegős citromos krém: ezt a tortát sokszor meg fogod még sütni.
Nem csak nyáron érdemes citromtortát sütni, hiszen a frissítő, savanykás édesség minden évszakban jól fog esni. A süti alapja hagyományos, omlós linzertészta, amelyet valódi vajjal, és ne margarinnal gyúrj. Az összetevők legyenek jéghidegek. A középen megbúvó krémhez érdemes biocitromot használni, mivel a héja frissen reszelve kerül bele.
Hozzávalók 28 cm átmérőjű formához
A tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg cukor
7.5 dkg vaj
2 tojássárgája
1 kávéskanál sütőpor
A citromkrémhez:
12.5 dkg cukor
2 egész tojás
2 citrom
1 tojássárgája
1 kis narancs
1 evőkanál étkezési keményítő
A tojáshabhoz:
20 dkg cukor
3 tojásfehérje
Elkészítés:
A lisztet keverd el a sütőporral és a cukorral, és dolgozd össze a felkockázott, hideg vajjal. Keverj hozzá két tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal gyúrd össze. Ha nem áll össze, néhány kanál hideg vizet is adhatsz hozzá. Csomagold folpackba, és pihentesd a hűtőben fél-egy órát.
Közben állítsd össze a krémet. A citromok héját reszeld le, a levüket facsard ki. Facsard ki a narancs levét is, add hozzá a keményítőt, és az egészet melegítsd egy kis lábosban össze. Az egész tojásokat és a tojássárgáját egy másik edényben verd fel kézi habverővel. Vékony sugárban, folyamatos kevergetés mellett csorgasd hozzá a citromos részt, keverd simára, majd öntsd vissza a lábosba, és főzd egy-két perc alatt sűrűre. Tedd félre, hogy kihűljön.
A pihentetett tésztát nyújtsd ki kör alakúra, és emeld át egy torta- vagy piteformába. Fedd be sütőpapírral, nehezéknek tegyél rá lencsét vagy babot, és told 180 fokos sütőbe 15 percre. Ha kész, vedd ki, és a sütő hőfokát tekerd le 130 fokra.
A tojásfehérjét verd habbá, majd kanalanként adagold bele a cukrot, és keverd addig, amíg a cukor elolvad, a hab pedig kifényesedik. A langyosra hűlt tésztát kend meg a szintén kihűlt krémmel, ezen oszd el a tojáshabot. Told vissza a sütőbe 40 percre, amíg a tojáshab kiszárad, és a teteje enyhén megbarnul.
Hozzávalók 28 cm átmérőjű formához
A tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg cukor
7.5 dkg vaj
2 tojássárgája
1 kávéskanál sütőpor
A citromkrémhez:
12.5 dkg cukor
2 egész tojás
2 citrom
1 tojássárgája
1 kis narancs
1 evőkanál étkezési keményítő
A tojáshabhoz:
20 dkg cukor
3 tojásfehérje
Elkészítés:
A lisztet keverd el a sütőporral és a cukorral, és dolgozd össze a felkockázott, hideg vajjal. Keverj hozzá két tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal gyúrd össze. Ha nem áll össze, néhány kanál hideg vizet is adhatsz hozzá. Csomagold folpackba, és pihentesd a hűtőben fél-egy órát.
Közben állítsd össze a krémet. A citromok héját reszeld le, a levüket facsard ki. Facsard ki a narancs levét is, add hozzá a keményítőt, és az egészet melegítsd egy kis lábosban össze. Az egész tojásokat és a tojássárgáját egy másik edényben verd fel kézi habverővel. Vékony sugárban, folyamatos kevergetés mellett csorgasd hozzá a citromos részt, keverd simára, majd öntsd vissza a lábosba, és főzd egy-két perc alatt sűrűre. Tedd félre, hogy kihűljön.
A pihentetett tésztát nyújtsd ki kör alakúra, és emeld át egy torta- vagy piteformába. Fedd be sütőpapírral, nehezéknek tegyél rá lencsét vagy babot, és told 180 fokos sütőbe 15 percre. Ha kész, vedd ki, és a sütő hőfokát tekerd le 130 fokra.
A tojásfehérjét verd habbá, majd kanalanként adagold bele a cukrot, és keverd addig, amíg a cukor elolvad, a hab pedig kifényesedik. A langyosra hűlt tésztát kend meg a szintén kihűlt krémmel, ezen oszd el a tojáshabot. Told vissza a sütőbe 40 percre, amíg a tojáshab kiszárad, és a teteje enyhén megbarnul.
0 Megjegyzések