Ebbe a melengető őszi krémlevesbe a sárgarépa és a vöröslencse mellé izgalmas fűszerek is kerülnek.
Ősszel ismét eljön a melengető krémlevesek ideje. A sokféle finomabbnál finomabb változat mellett ezzel a sárgarépás-vöröslencsés recepttel is érdemes közelebbről megismerkedned. A vöröslencse kezelése nagyon egyszerű, áztatni nem kell, és hamar péppé fő. Így a leves önmagát sűríti, külön liszt vagy krumpli nem kell hozzá.
Hozzávalók 4 személyre
55 dkg sárgarépa
15 dkg vöröslencse
2 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál köménymag
1.25 dl tej
1 l zöldségalaplé
1 csipet chilipehely
só
bors
magvak vagy erős paprika a tálaláshoz
Elkészítés:
A répát pucold meg és reszeld le. A lencsét mosd át.
Egy száraz serpenyőben pirítsd egy percig a köménymagot és a chilit, amíg fel nem száll az illatuk.
A megpirított fűszereket kanalazd át egy lábosba. Add hozzá az olívaolajat, a lencsét és a reszelt répát, öntsd fel az alaplével, szórd meg sóval és borssal, és főzd kis lángon nagyjából húsz percig. Közben néha nézz rá, és ha szükséges, pótold a vizet, mert a lencse sokat magába szív. Ha pépesre főtt, öntsd fel a tejjel, és forrald össze. Ha gondolod, még teljesen simára is turmixolhatod, de kicsit darabosan is tökéletes. Tálald magvakkal vagy rákarikázott erős paprikával.
0 Megjegyzések