A paradicsomos rizs egyszerű ebéd vagy vacsora lehet húsmentes napokra.
Csoda finom lesz a paradicsomos rizs, ha sokféle fűszerrel dobod fel. Ha szereted a keleti ízvilágot, biztosan tartasz otthon ezekből a fűszerekből, így olcsón ki fog jönni egy szaftos egytálétel. A rizst inkább külön készítsd el, ne a szószban, mert a savas közegben nagyon nehezen puhul meg.
Hozzávalók 4 személyre
A rizshez:
2 bögre víz
1 bögre rizs
1 evőkanál olaj
1 teáskanál só
A paradicsomszószhoz:
50 dkg passzírozott paradicsom
2 paradicsom
2 teáskanál currypor
1 hagyma
1 teáskanál őrölt koriandermag
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál füstölt paprika
só
bors
olívaolaj
chili ízlés szerint
Elkészítés:
A rizst folyóvíz alatt mosd meg és hagyd megszáradni. Egy lábosban hevíts olajat, tedd rá a rizst, sózd meg, és kevergetve pirítsd üvegesre. Ezután öntsd fel kétszeres mennyiségű forró vízzel. Fedd le, és a legkisebb lángon hagyd gyöngyözni. Húsz perc múlva húzd le a tűzről, de a fedelet még ne emeld fel róla. Újabb húsz perc múlva egyszer keverd át, és lefedve hagyd állni még húsz percig.
Közben állítsd össze a szószt. A kockára vágott hagymát egy serpenyőben, olívaolajon párold üvegesre. Húzd le a tűzről, keverd el a curryporral, a koriandermaggal, a kurkumával, a gyömbérrel, a füstölt paprikával és a chilivel. Hagyd, hogy a hagyma magába szívja a fűszereket, majd öntsd fel a paradicsomszósszal. Szórd meg sóval és borssal, és lefedve gyöngyöztesd kis lángon húsz percig. Egy paradicsomot kockázz fel, és ezt is tedd a szószba. A végén forgasd össze a kész rizzsel.
0 Megjegyzések