Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Falusi gombócleves


A falusi gombócleves eredetileg maradékmentő receptként indult: mutatjuk, miért.

A régi háztartásokban semmi nem mehetett kárba: ha a háziasszony nudlit, szilvás gombócot vagy lepényt készített, a fel nem használt tésztadarabok falusi gombócleves formájában születtek újjá. Az egyszerű, olcsó leves azonban annyira finom, hogy saját jogon is bátran elkészítheted.

Hozzávalók 4 személyre
A krumpligombóchoz:
    25 dkg krumpli
    20-25 dkg liszt
    3 evőkanál olaj
    1 tojás
    1 teáskanál só

A leveshez:
    2 sárgarépa
    1 fehérrépa
    1 hagyma
    1 teáskanál pirospaprika
    0.25 zellergumó
    só
    bors
    olaj

Elkészítés:
A tésztához a krumplit hámozd meg, kockázd fel, és sós vízben főzd puhára. Ha kész, szűrd le, de a levét tartsd meg, mert ebben fog főni a leves. A megfőtt krumplit még melegen törd össze, és hagyd kihűlni.

Közben állítsd össze a levest. A hagymát aprítsd fel, és olajon párold üvegesre. Közben a zöldségeket tisztítsd meg, szeleteld fel, és pirítsd meg őket a hagymán. Egy-két perc múlva húzd le a tűzről a lábost, forgasd össze a zöldségeket pirospaprikával, és öntsd fel a krumpli főzővizével. Szórd meg sóval és borssal, s főzd a zöldségeket puhára.

A kihűlt krumplit kanalanként gyúrd össze annyi liszttel, amennyit felvesz. Add hozzá a tojást és az olajat, és gyúrj belőle sima tésztát. Formálj belőle gombócokat, és tedd a levesbe. Ha feljönnek a víz tetejére, még egy-két percig főzd őket, utána tálalhatod.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések