A régi háztartásokban semmi nem mehetett kárba: ha a háziasszony nudlit, szilvás gombócot vagy lepényt készített, a fel nem használt tésztadarabok falusi gombócleves formájában születtek újjá. Az egyszerű, olcsó leves azonban annyira finom, hogy saját jogon is bátran elkészítheted.
Hozzávalók 4 személyre
A krumpligombóchoz:
25 dkg krumpli
20-25 dkg liszt
3 evőkanál olaj
1 tojás
1 teáskanál só
A leveshez:
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 hagyma
1 teáskanál pirospaprika
0.25 zellergumó
só
bors
olaj
Elkészítés:
A tésztához a krumplit hámozd meg, kockázd fel, és sós vízben főzd puhára. Ha kész, szűrd le, de a levét tartsd meg, mert ebben fog főni a leves. A megfőtt krumplit még melegen törd össze, és hagyd kihűlni.
Közben állítsd össze a levest. A hagymát aprítsd fel, és olajon párold üvegesre. Közben a zöldségeket tisztítsd meg, szeleteld fel, és pirítsd meg őket a hagymán. Egy-két perc múlva húzd le a tűzről a lábost, forgasd össze a zöldségeket pirospaprikával, és öntsd fel a krumpli főzővizével. Szórd meg sóval és borssal, s főzd a zöldségeket puhára.
A kihűlt krumplit kanalanként gyúrd össze annyi liszttel, amennyit felvesz. Add hozzá a tojást és az olajat, és gyúrj belőle sima tésztát. Formálj belőle gombócokat, és tedd a levesbe. Ha feljönnek a víz tetejére, még egy-két percig főzd őket, utána tálalhatod.
Hozzávalók 4 személyre
A krumpligombóchoz:
25 dkg krumpli
20-25 dkg liszt
3 evőkanál olaj
1 tojás
1 teáskanál só
A leveshez:
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 hagyma
1 teáskanál pirospaprika
0.25 zellergumó
só
bors
olaj
Elkészítés:
A tésztához a krumplit hámozd meg, kockázd fel, és sós vízben főzd puhára. Ha kész, szűrd le, de a levét tartsd meg, mert ebben fog főni a leves. A megfőtt krumplit még melegen törd össze, és hagyd kihűlni.
Közben állítsd össze a levest. A hagymát aprítsd fel, és olajon párold üvegesre. Közben a zöldségeket tisztítsd meg, szeleteld fel, és pirítsd meg őket a hagymán. Egy-két perc múlva húzd le a tűzről a lábost, forgasd össze a zöldségeket pirospaprikával, és öntsd fel a krumpli főzővizével. Szórd meg sóval és borssal, s főzd a zöldségeket puhára.
A kihűlt krumplit kanalanként gyúrd össze annyi liszttel, amennyit felvesz. Add hozzá a tojást és az olajat, és gyúrj belőle sima tésztát. Formálj belőle gombócokat, és tedd a levesbe. Ha feljönnek a víz tetejére, még egy-két percig főzd őket, utána tálalhatod.
0 Megjegyzések