A zöldséges, tejfölös Eszterházy-tokány többféle húsból készülhet, mi most egy csirkés receptet mutatunk.
Az Eszterházy-csirketokány ízében emlékeztet a vadasra, de sokkal gyorsabb és egyszerűbb az elkészítése. Ehhez a recepthez csirkecombfilét használj, mert sokkal szaftosabb, mint a mell. Ehhez a fogáshoz, mint a tokányokhoz általában, csíkokra szeleteld a húst, köretként pedig főtt tésztát kínálj mellé.
Hozzávalók 4 személyre
60 dkg csirkecombfilé
40 dkg száraztészta
20 dkg tejföl
12 dkg kenyérszalonna
10 dkg zöldborsó
1 sárgarépa
1 fehérrépa
1 hagyma
1 babérlevél
1 evőkanál mustár
1 evőkanál liszt
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 teáskanál citromlé
1 csokor petrezselyem
só
bors
Elkészítés:
A csirkecombfilét csíkozd fel, szórd meg sóval és borssal, és tedd félre.
A szalonnát kockázd fel, és olvaszd ki a zsírját. Ha kész, a pörcöket szűrőlapáttal szedd ki.
A hagymát vágd kockákra, és a szalonnazsíron párold üvegesre. Amikor már puha, add hozzá a csíkokra vágott húst, és kezdd el pirítani. Közben a sárgarépát és a fehérrépát is tisztítsd meg, vágd csíkokra, és add a húshoz. Enyhén sózd és borsozd meg, add hozzá a mustárt, a babérlevelet, egy kevés reszelt citromhéjat és a borsót. Öntsd fel kevés vízzel, és fedő alatt főzd puhára.
Közben a tésztát sós vízben főzd ki. Ha kész, szűrd le.
Nagyjából fél óra kell a húsnak, hogy megpuhuljon, ekkor készítsd el a habarást. A lisztet egy kis tálban keverd el a tejföllel, adj hozzá egy keveset a hús alatt lévő főzővízből is, majd sűrítsd be vele tokányt. Adj hozzá egy kiskanál citromlevet is, és egy-két perc alatt forrald össze. A végén forgasd hozzá a főtt tésztát, és szórd meg aprított petrezselyemmel.
0 Megjegyzések