Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Fesenjoon recept


A Fesenjān egy édes-savanyú iráni pörkölt Észak-Iránból. Ennek a perzsa finomságnak a gyökerei a Szászánida-dinasztia aranykoráig nyúlnak vissza.

A Fesenjoon egy diós perzsa csirkepörkölt, amely a gránátalma melasznak, a paradicsomnak és a fűszereknek köszönhetően varázsolja el ízlelőbimbóinkat.

Hozzávalók

 250g dió
 2 jégkocka
 125 ml gránátalma melasz
 1 evőkanál sűrített paradicsompüré
 ¼ tk őrölt fahéj
 2 evőkanál porcukor
 2 tk só
 1 tk frissen őrölt fekete bors
 800 g bőr nélküli csirkecomb, kicsontozva
 gránátalmamag, díszítéshez (elhagyható)
 párolt rizs, a tálaláshoz

Elkészítés:

A diót a lehető legfinomabbra daráljuk, amíg mogyoróvaj állagú nem lesz, és a diómorzsa tésztaszerűen össze nem áll.

 A darált diót egy fedeles edénybe tesszük és felöntjük 1 liter hideg vízzel, majd a keveréket 4-5 percig forraljuk, amíg a keverék fel nem forr. Majd minimálisra vesszük a lángot

Ezt követően a diós keveréket a félig lefedett edényben 2 órán keresztül pároljuk, majd egy óra múlva hozzáadunk 200 ml hideg vizet és 2 jeget. Időnként megkeverjük, hogy a dió ne tapadjon az edény aljára. 2 óra elteltével a diószósz besűrűsödik, és elsötétül a színe.

Ekkor adjuk hozzá a gránátalma melaszt, a paradicsompürét, a fahéjat, a cukrot, a sót és a borsot, majd addig keverjük amíg jól össze nem áll. Majd a keveréket ismét felforraljuk.

Ekkor hozzáadjuk a csirkecombokat, visszaforraljuk a keveréket, majd rátesszük a fedőt, és lassú tűzön 1 órán át főzzük. A főzés utolsó 10 percében vegyük le a fedőt, hogy a szósz besűrűsödjön. Ízlés szerint fűszerezzük cukorral (édeshez) vagy gránátalma melassszal (savanyúhoz).

A végén díszítésnek megszórjuk gránátalma maggal. Párolt rizzsel tálaljuk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések