A Fesenjān egy édes-savanyú iráni pörkölt Észak-Iránból. Ennek a perzsa finomságnak a gyökerei a Szászánida-dinasztia aranykoráig nyúlnak vissza.
A Fesenjoon egy diós perzsa csirkepörkölt, amely a gránátalma melasznak, a paradicsomnak és a fűszereknek köszönhetően varázsolja el ízlelőbimbóinkat.
Hozzávalók
250g dió
2 jégkocka
125 ml gránátalma melasz
1 evőkanál sűrített paradicsompüré
¼ tk őrölt fahéj
2 evőkanál porcukor
2 tk só
1 tk frissen őrölt fekete bors
800 g bőr nélküli csirkecomb, kicsontozva
gránátalmamag, díszítéshez (elhagyható)
párolt rizs, a tálaláshoz
Elkészítés:
A diót a lehető legfinomabbra daráljuk, amíg mogyoróvaj állagú nem lesz, és a diómorzsa tésztaszerűen össze nem áll.
A darált diót egy fedeles edénybe tesszük és felöntjük 1 liter hideg vízzel, majd a keveréket 4-5 percig forraljuk, amíg a keverék fel nem forr. Majd minimálisra vesszük a lángot
Ezt követően a diós keveréket a félig lefedett edényben 2 órán keresztül pároljuk, majd egy óra múlva hozzáadunk 200 ml hideg vizet és 2 jeget. Időnként megkeverjük, hogy a dió ne tapadjon az edény aljára. 2 óra elteltével a diószósz besűrűsödik, és elsötétül a színe.
Ekkor adjuk hozzá a gránátalma melaszt, a paradicsompürét, a fahéjat, a cukrot, a sót és a borsot, majd addig keverjük amíg jól össze nem áll. Majd a keveréket ismét felforraljuk.
Ekkor hozzáadjuk a csirkecombokat, visszaforraljuk a keveréket, majd rátesszük a fedőt, és lassú tűzön 1 órán át főzzük. A főzés utolsó 10 percében vegyük le a fedőt, hogy a szósz besűrűsödjön. Ízlés szerint fűszerezzük cukorral (édeshez) vagy gránátalma melassszal (savanyúhoz).
A végén díszítésnek megszórjuk gránátalma maggal. Párolt rizzsel tálaljuk.
0 Megjegyzések