A német recept alapján készülő sűrű, tejfölös krumplilevesből nem lesz elég egy tányérral.
A német tejfölös krumplileves annyira finom, hogy garantáltan mindenki kétszer szed belőle, így második fogásként már csak valamilyen könnyű salátát érdemes készíteni hozzá. A zöldségeket érdemes egyforma darabokra vágni hozzá, a krumplit pedig kicsit nagyobbra náluk. Ha megoldható, fogyaszd friss, ropogós kenyérrel!
Hozzávalók 4 személyre
50 dkg krumpli
25 dkg kolbász
7.5 dl alaplé
2 gerezd fokhagyma
2 dkg vaj
2 evőkanál olaj
1.5 dl tejszín
1 közepes sárgarépa
1 kis hagyma
1 szál szárzeller
1 babérlevél
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál őrölt kömény
1 csokor petrezselyem
0.5 kávéskanál szerecsendió
só
bors
Elkészítés:
A répát, a zellerszárat és a krumplit tisztítsd meg és darabold fel.
Az olajat melegítsd fel egy lábosban. Add hozzá az apróra vágott hagymát, párold üvegesre, majd dobd mellé a szintén felaprított fokhagymát. Fél perc múlva tedd rá a répát és a zellerszárat, és pirítsd nagyobb lángon egy-két percig. Így jobban kijön majd az ízük. Keverd hozzá a krumplit, öntsd fel alaplével, add hozzá a babérlevelet, a köményt, a szerecsendiót, a sót és a borsot. Lefedve főzd kis lángon húsz percig, amíg minden hozzávaló megpuhul. Ekkor a babérlevelet, valamint a zöldségek és a krumpli egyharmadát szedd ki és tedd félre. A maradékhoz keverd hozzá a petrezselyemleveleket, a tejszínt és a hideg vajat, reszeld hozzá a citromhéjat, és pürésítsd botmixerrel vagy turmixgépben. A kolbászt karikázd fel, és a félretett zöldségekkel együtt add a leveshez. Főzd össze öt-hét perc alatt.
0 Megjegyzések