A paradicsomos mellett nem véletlenül a spenótos lasagne az egyik legkedveltebb verzió.
Az olaszok kedvelt rakott tésztája, a lasagne paradicsomszósszal és darált hússal is mennyei, nem kevésbé ízletesek azonban a zöldséges verziók, élükön a spenótossal, mely tökéletes ízkombinációt alkot a krémes besamellel és a sok-sok sajttal. A következő recept friss spenótból és fagyasztottból egyaránt elkészíthető.
Hozzávalók 4 személyre
12 darab lasagnelap (1 csomag)
20 dkg sajt
vaj a kikenéshez
A besamelmártáshoz
5 dkg vaj
2.5 dkg liszt
3.5 dl tej
1 csipet só
1 csipet szerecsendió
A spenótos töltelékhez
50 dkg spenót
5 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Elkészítés:
A töltelékhez a hagymát az olajon dinszteld meg, add hozzá a zúzott fokhagymát is, majd mehet rá a spenót. Ha friss, párold néha megkevergetve 3-4 percig fedő alatt, majd ha megpuhult, fakanállal szaggasd kisebb darabokra. Közben sózd, borsozd ízlés szerint. Ha fagyasztott, tégy ugyanígy, de addig főzd, míg sűrű spenótos mártást nem kapsz.
A besamelmártáshoz közepes lángon olvaszd meg a vajat, de vigyázz, nehogy odakapjon, majd add hozzá a lisztet, és habverővel keverd, egészen habzásig. A tejet forrón, több részletben add hozzá, és mindig keverd csomómentesre. Add hozzá a fűszereket, és addig főzd, míg be nem sűrűsödik.
Ha minden kész, az összeállítás következik. Egy hőálló tálat vajazz ki, lehetőleg olyat, ami helyet tud adni rétegenként három lasagnelapnak. A legalsó réteg besamelmártás lesz, amire tegyél három tésztalapot, besamelt, majd spenótot. A lereszelt sajtból már a rétegek közé is szórhatsz, nem csak a legtetejére. Az újabb három tésztalap után besamel, spenót, majd ismét tészta jön, és így tovább. A tetejére besamel kerüljön, de akár egy kis spenót is, ha maradt. Szórd a tetejére a sajtot is, majd tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd körülbelül 35 percig, míg aranybarna nem lesz a teteje.
0 Megjegyzések