A kapros túrógombóc különösen finom köret szaftos ételekhez.
Bár a túrógombócot hagyományosan édességként szoktuk fogyasztani, érdemes kipróbálni a sós, kapros változatot is. A kapor és a túró egyébként is remek párost alkot pitékben, rétesekben. Az így kifőzött gombóc nagyon finom köret szaftos ételek mellé, de önmagában falatozva is hamar el fog tűnni a tálból.
Hozzávalók
50 dkg túró
4-6 evőkanál gríz
3 dkg puha vaj
2 tojás
1 csokor kapor
1 kávéskanál só
1 evőkanál zsír a forgatáshoz
Elkészítés:
A túrót törd át, majd keverd ki a puha vajjal. Add hozzá a sót, a tojást, a kaprot, és kanalanként annyi grízt, hogy jól formázható masszát kapj. A pontos mennyiség a túró nedvességtartalmától is függ. Tedd a hűtőbe egy órára.
A pihentetési idő végén egy nagy lábosban forralj sós vizet. A túrós masszából vegyél ki egy pici adagot, formázz belőle kis golyót, és dobd a vízbe. Ha szétesik, adj még grízt a túróhoz. Ha egyben marad, formázz gombócokat a keverékből, tedd őket a vízbe. Ha feljöttek a víz tetejére, főzd még öt percig, majd szűrd le őket.
Egy serpenyőben olvaszd fel a zsírt, és forgasd meg benne a kifőtt gombócokat.
0 Megjegyzések